Bani pentru bunăstarea  porcilor

* Cererile se primesc până pe 18 august

La Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Neamţ, până pe 18 august, inclusiv, se depun cererile de plată privind bunăstarea animalelor, specia porcine, anul 3 de angajament. Cererea de plată poate fi completată pe format de hârtie sau online de către beneficiar, individual prin accesarea site-ului www.apia.org.ro. După completarea online, cererea se tipăreşte şi, la fel ca şi cererea completată pe format de hârtie, se depune la Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Neamţ. Eventualele greşeli care se fac la completare se corectează de către beneficiar prin tăiere cu o linie orizontală, iar informaţia corectă va fi înscrisă alături, confirmând corecţia efectuată prin semnarea şi datarea acesteia de către beneficiar. Dovada depunerii cererii de plată o reprezintă bonul de mână care conţine următoarele date: centrul judeţean, numărul cererii din registrul special, data şi ora înregistrării, numele lizibil şi semnătura funcţionarului APIA care a primit cererea.

 

*Bunăstare porcilor, pe bani europeni

În urmă cu doi ani s-a instituit un sistem de plată pentru bunăstarea porcilor şi a păsărilor. Sună ciudat, dar asta s-a vrut de la Uniunea Europeană, iar românii nu au făcute altceva decât să se conformeze. Mai ales că  se şi alocă fonduri europene pentru asta. În judeţul Neamţ, cele mai multe solicitări au fost depuse de fermele mari de porci, dar şi de cele de păsări. APIA Neamţ ne-a comunicat că s-au autorizat la plată, în primul an de angajament, suma totală de aproape două milioane euro, compensatorie pentru sectorul porcin, dar care a crescut în anul doi de plată.

Iniţial, banii pentru bunăstarea păsărilor şi a porcilor  trebuiau să se dea doar până la finele anului 2013.  După care,  Ministerul Agriculturii a identificat posibilitatea de a permite fermierilor, care nu au reușit să acceseze acest ajutor financiar, să poată beneficia, în continuare, de aceste plăți compensatorii. Mai marii agriculturii consideră că este o nouă oportunitate pentru crescătorii de animale să beneficieze de acest sprijin financiar important pentru realizarea unor producții competitive și de înaltă calitate.

 

*Cerinţe minime de bunăstare…

Sprijinul se acordă doar pentru angajamente voluntare luate de fermieri care depăşesc cerinţele minime impuse pentru bunăstarea porcilor şi a păsărilor. În cadrul angajamentelor încheiate, beneficiarii vor trebui să respecte și standardele de eco-condiţionalitate aplicabile terenurilor agricole aparţinând fermei şi activităţilor agricole desfăşurate la nivelul fermei. Menționăm faptul că în cadrul acestei măsuri este exclus sprijinul pentru investiţii.

Beneficiarii eligibili sunt exploatațiile comerciale din sectorul de creștere a porcinelor şi a păsărilor autorizate sanitar veterinar și exploatațiile comerciale de tip A specifice sectorului de creștere a porcinelor, care își asumă voluntar angajamente în favoarea bunăstării animalelor, prin  respectarea anumitor condiţii de cazare şi de hrană pentru păsări şi porci. Este vorba de mărimea spaţiului în care stau animalele, de câtă lumină naturală beneficiază, de calitatea aerului şi apei, compoziţia hranei. Sunt condiţii  ce trebuiesc respectate, pentru care agentul economic primeşte plăţi compensatorii, pompos intitulate, pentru bunăstarea  porcilor şi a păsărilor…

Tina CONDREA