Bani pentru ameliorarea în zootehnie

Tina-Avans subvenţii bovine*Vizate sunt ovinele şi bovinele

Ameliorarea raselor de animale a intrat serios în vizorul mai marilor Agriculturii româneşti. Dar asta numai cu bani se poate face! Apoi, e nevoie şi de o strategie clară, de sus dictată. Fermierul vrea să aibă în bătătură animale frumoase şi cât mai productive. Dar, de unul singur, nu poate rezolva treaba. E nevoie şi aici de o politică. Care, spre binele micului fermier, a şi fost pusă la punct. S-a găsit şi modul de finanţate. Este vorba de ajutorul de minimis se acordă pe achiziţionarea de femele ovine de reproducție cu vârsta de minimum 1 an la data solicitării sprijinului şi pentru junincă din rase specializate –vițea diagnosticată gestantă din rase specializate, cu vârsta cuprinsă între 18 luni – 25 luni. În sinteză, prezentăm cerinţele şi condiţiile în care fermierii pot beneficia de ajutorul de minimis acordat pentru ameliorarea raselor de ovine şi bovine.

 

*Dimensiunile fermei beneficiare de ajutor

 

Schemele de ajutor de minimis se acordă întreprinderilor din domeniul zootehnic

care îşi desfăşoară activitatea în sectorul producţiei primare în vederea ameliorării valorii genetice a şeptelului de animale. Beneficiarii schemelor sunt crescători de ovine ori bovine, persoane fizice care deţin certificat de producător,  crescători de ovine sau bovine, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale,  crescători de ovine ori bovine, persoane juridice, precum şi orice forme asociative cu sau fără personalitate juridică.

Pentru a fi eligibili schemei de ajutor de minimis, beneficiarii trebuie să deţină:

minimum 150 capete și maximum 1000 capete femele ovine în respectiva fermă, în vederea achiziționării de berbeci de reproducție din rase specializate. La bovine solicitantul trebuie să deţină minimum 3 capete şi maximum 10 capete vaci, în vederea achiziționării de juninci din rase specializate.

Achiziţionarea de berbeci de reproducție din rase specializate se realizează respectând proporția de un berbec din rase specializate la 30 de capete femele ovine deţinute de beneficiar. Numărul maxim de berbeci de reproducţie care poate fi achiziţionat de un beneficiar trebuie să corespundă, aplicând proporţia menţionată, unui număr de 700 capete femele ovine/beneficiar.

Achiziționarea de juninci din rase specializate  se realizează pentru atingerea unei dimensiuni minime de 10 capete bovine femele pe beneficar, iar numărul maxim de juninci din rase specializate pentru care se acordă ajutor de minimis este de maximum 10 capete ale unui beneficiar.

 

*Valoare sprijinului, între 2500 -5000 lei pe animal

 

Valoarea sprijinului financiar acordat prin schemele de ajutor de minimis se exprim sub forma unei subvenţii. Cuantumul sprijinului financiar, reprezentând ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de: maximum 2.500 lei / cap berbec de rasă specializată şi de  maximum 5.000 lei / cap junincă din rasă specializată.

Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei  ferme zootehnice nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.

Pentru obținerea ajutorului de minimis, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii: să dețină un efectiv de minimum de 150 capete femele ovine, berbecii de reproducție achiziționați sunt din rasele specializate cuprinse în lista întocmită de Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie; se obligă prin angajament scris să menţină în exploatație berbecii de reproducție din rase specializate achiziționați, pe o perioadă de minimum 3 ani începând cu data la care sprijinul financiar a fost acordat; să dețină un efectiv maximum de 10 capete vaci,  junincile achiziționate sunt din rasele specializate cuprinse în lista întocmită de AgenţiaNaţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie  se obligă prin angajament scris să menţină în exploatație junincile din rase specializate achiziționate, pe o perioadă de minimum 3 ani începând cu data la care sprijinul financiar a fost acordat; să fie membru al unei forme asociative în cazul în care beneficiarul deţine mai puţin de 3 capete vaci.

În cazul nerespectării prevederilor  legale, beneficiarii schemei de

minimis vor fi obligaţi la restituirea contravalorii sprijinului financiar, la care se adaugă penalităţi şi dobânzi, de la data încasării acestuia.

Tina CONDREA