Bani europeni pentru varză

Tina-VarzăVarza ocupă locul al doilea din totalul suprafețelor cultivate cu legume, țara noastră regăsindu-se în primii zece producători mondiali ai acestei legume, cu o producție anuală de peste un milion de tone. În județul Neamț legumele de câmp ocupă anual, în medie, cam 4.700 de hectare, din care ponderea o deține varza.

Cultura de varză poate fi o oportunitate inclusiv pentru agricultorii care au terenuri mai slabe calitativ din punct de vedere al permeabilității solului, deoarece majoritatea semințelor de varză pot fi cultivate pe terenuri cu structuri mai degrabă argiloase sau luto-nisipoase. Un asemenea teren face ca filtrarea apei să se producă mai greu, însă pentru semințele de varză acest lucru reprezintă mai degrabă un avantaj. Este bine cunoscut faptul că varza are nevoie de o irigare cât mai bună, fiind o legumă consumatoare de apă.

*Vărzărie bine plătită

Varza albă este o legumă și cu numeroase efecte terapeutice, astfel că din leac „băbesc“ a devenit un medicament natural. Datorită conținutului bogat în vitamine, minerale și în fibre, varza are acțiune nutritivă, digestivă, energizantă, remineralizantă și tonică.

În prezent, există 31 de soiuri de varză albă și două de varză roșie omologate. În funcție de perioada de vegetație, soiurile de varză se împart în trei grupe: culturile de varză timpurii, cele de vară, culturile de varză de toamnă, precum și cele extra-timpurii.

Cultivatorii  nemțeni de varză  au posibilitatea să acceseze fonduri europene nerambursabile, prin proiectele derulate în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală, dacă se încadrează în condițiile de eligibilitate impuse în domeniul legumiculturii. Banii europeni se dau, pentru investiții în ferme, tinerilor legumicultori care preiau șefia unei ferme, precum și pentru dezvoltarea fermelor mici și orientarea lor spre producția de piață.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU