Bani europeni pentru tinerii fermieri

*Alocare de 50.000 euro, fără contribuție proprie!
*Consultarea publică s-a încheiat azi, urmează finanțarea
*În derulare, 65 proiecte depuse de tinerii fermieri nemțeni

La orizont se întrezăresc noi finanțări europene cu destinație specială: tinerii fermieri care vor să preia conducerea unei explotații agricole. „Tânăr fermier” înseamnă o persoană cu vârsta de până la 40 de ani la momentul depunerii cererii de finanțare, care deține competențele și calificările profesionale adecvate și care se stabilește pentru prima dată ca șef într-o exploatație agricolă.
Din această funcție, tânărul fermier trebuie să contribuie la îmbunătăţirea managementului, creşterea competitivităţii sectorului agricol, precum şi conformitatea cu cerinţele de protecţie a mediului, igienă şi bunăstarea animalelor și siguranţa la locul de muncă. Prin această finanțare se urmărește încurajarea tinerilor de a se stabili în mediul rural, ceea ce va genera un efect pozitiv asupra economiei naționale, în general.
Consultarea publică s-a încheiat azi, urmază să se dea „undă verde„ banilor europeni. Cel mai sugur, de luna viitoare.

*Tineri fermieri nemțeni, primii la banii europeni

Cea mai importantă modidcare adusă acum Ghidului solicitantului se referă la faptul că tinerii fermieri pot beneficia de elaborarea documentației şi consilierea pe perioada de derulare a proiectului, cu condiția ca să prevadă acest lucru în Planul de afaceri.
În trecutele sesiuni de proiecte, tinerii fermieri nemțeni s-au dovedit a fi campioni în accesarea fondurilor europene special destinate lor. Dovadă că, numai anul trecut, pentru instalarea tinerilor la șefia fermelor au fost depuse 65 de proiecte nemțene. Banii europeni se vor materializa în dezvoltarea și modernizarea fermelor vegetale și zootehnice.
Anul trecut am avut și o performanță, care aparține tânărului femier Adeina Cercel din satul Goșmeni, comuna Români. El a fost primul din toată Moldova care a semnat contractul de finanțare pentru proiectul său privind modernizarea fermei legumicole.

*Planul de afaceri și forma de organizare, esențiale în accesarea finanțării

Tânărul fermier aspirant la banii europeni trebuie să aibă exploatația agricolă înregistrată ca ferma mică. Mai mult, forma de organizare , statul juridic al beneficiarului este o condiție foarte importantă pentru accesarea fondurilor europene. Neapărat, solicitantul trebuie să fie autorizat în una din aceste forme persoană fizică autorizată, întreprindere familială sau individuală ori persoană juridică și să acționeze în nume propriu.
Sunt mai multe opțiuni din care tânărul fermier trebuie să aleagă una. Context în care specialiștii consideră că cea mai indicată forma de organizare este cea de Intreprindere Individuala pentru că oferă cele mai multe beneficii.
Toți angajații fermei trebuie să fie forme legale de muncă pentru a putea fi plătiți din banii europeni alocați prin această finanțare.
Conceperea Planului de afaceri este esențială pentru obținerea sprijinului financiar european. Planul de afaceri va trebui să conțină toate detaliile legate de tânărul fermier și despre ferma pe care o are în proprietate și o administrează.
În Planul de afaceri se vor preciza în mod concret și modalitățile  prin care tânărul fermier dorește să utilizeze sprijinul primit, dar și modul prin care va indeplini obiectivele impuse pentru că, în caz contrar, banii vor trebui restituiți.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU