Bani europeni pentru modernizarea fermelor

Tina_Modernizare ferme, foto*În Neamţ, de 3 ori mai puţine proiecte faţă de media naţională!

În sesiunea recent încheiată, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a primit 580 de cereri de finanțare în valoare totală nerambursabilă de peste 106,8 milioane de euro, fonduri europene destinate modernizării  exploatațiilor agricole şi sprijinirii fermelor familiale. Suma totală alocată pentru această măsură este de 150 milioane lei. Solicitări au fost doar pentru două treimi!

Cei mai mulţi bani sunt destinaţi investiţiilor în modernizarea exploataţiilor agricole, sector în care fermierii au depus 369 de proiecte cu o valoare nerambursabilă de 97,5 milioane de euro. La proiectele pentru exploatațiile agricole, 317 de cereri de finanțare au ca obiectiv fermele vegetale,  iar 52  vizează investițiile în fermele zootehnice. Din toalul de 580 proiecte, 211 au fost depuse pentru accesarea fondurilor destinate investiţiilor în fermelor de familie. Dintre acestea, 194 de cereri de finanțare sunt pentru înființarea sau modernizarea fermelor vegetale, 17 cereri de finanțare fiind pentru fermele de animale.

 

*În Neamţ, doar 5 proiecte!

 

La Oficiul Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale Neamţ au fost depuse doar 5 proiecte pentru accesarea fondurilor europene destinate modernizării exploatţiilor agricole. Adică de 3 ori mai puţine decât media pe ţară! De ce atât de puţine proiecte? Explicaţii sunt mai multe. Toate obiective, plauzibile, unele ţinând şi de specificul zonei montane.

În toate toate cele 5 proiecte nemţene, fermierii au cerut bani europeni pentru achiziţionarea  de tractoare şi maşini agricole, nu şi pentru alte tipuri de investiţii în agricultură. Nu s-a depus nici un proiect pentru a beneficia de sprijinul financiar european destinat fermelor familiale.

Sesiunea  de acum a fost, să zicem, una de trecere. Banii europeni s-au dat din viitoarea alocare financiară, iar procedurile după care se lucrează sunt cele vechi, din PNDR 2007-2013.  De aici şi reticenţa multor fermieri. Nu numai nemţeni! La nivel naţional, solicitări au fost pentru doar două treimi din suma totală alocată.

 

*Cofinanţarea bat-o vina!

 

 

 

Obstacolul cel mai mare care a stat în calea accesării fondurilor financiare alocate pe această măsură  îl reprezintă partea de cofinanţare. În sesiunea de acum, fondurile nerambursabile erau cuprinse între 50 şi 60 la sută. Adică, un fermier, în cel mai fericit caz, plătea doar 40 la sută din valoarea utilajului agricole. Dacă nu nu, trebuia să achite 60 la sută. Ne raportăm la utilaje agricole, întrucât în toate cele 5 proiecte nemţene banii europeni a fost solicitaţi achiziţia de tractoare şi utilaje agricole. Asta i-a ţinut în loc şi pe fermierii nemţeni.

Pragul Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Inestiţiilor Rurale Neamţ a fost trecut de peste 50 de fermieri. Dar, de cum auzeau că partea de cofinanţare este tot de 40-60 la sută, că  se lucrează tot după vechile proceduri, iute făceau cale întoarsă. Cei care, totuşi, au depus proiectele, sunt dintre cei care le erau de mare trebuinţă utilajele agricole. N-aveau încotro şi s-au mulţumit şi cu o parte de cofinanţare mare.

Multe din cauzele nesolicitării fondurilor  europene destinate modernizării exploataţiilor agricole  ţin şi de specificul zonei montane. Aici solicitările de bani europeni sunt mai multe la pensiuni şi agropensiuni, decât pentru utlaje agricole. La ora actuală, pentru investiţii turistice avem la finanţare vreo 70 de proiecte, în timp ce în alte judeţe nu-i nici un proiect depus.

 

*Viitoarea sesiune, cu multe noutăţi!

 

În viitoarea sesiune de depunere a proiectelor pentru accesarea fondurilor europene destinate modernizării explotaţiilor agricole se va veni cu multe noutăţi şi facilităţii financiare, cu proceduri mult simplificate.

Cea mai important şi mai aşteptată de fermieri, se referă la banii pe care un întreprinzător trebuie să-i scoată din buzunar. Din start, partea de cofinanţare pleacă de la 50  la sută! Nu de la 40 cât a fost până acum. După care partea de cofinanţare, adică banii pe care trebuie să-i achite, fermierul scade gradual. Asta în funcţie de nişte criterii clar stabilite.

În avantaj este titlularul de proiect în vârstă de sub 40 de ani. Tot în avantaj sunt şi cei care fac investiţii agricole în zone defavorizate ori dacă au trecut la agricutura ecologică. Dacă un fermier întruneşte toate aceste cerinţe, poate achita doar 10 la sută din valoarea toată a investiţiilor pe care le va realiza cu  fonduri europene alocate pentru modernizarea exploataţiilor agricole. Partea de cofinanţare, în viitoarea alocare financiară fiind cuprinsă între 50 şi 90 la sută. Până acum era cuprinsă între 40 şi 60 la sută.

Mai sunt şi alte facilităţi la îndemâna fermerilor dornici să se „înfrupte” din banii europeni. Procedurile vor fi cu mult simplificate. Fermierii beneficiază de proiecte tip, nu mai ţin licitaţii pentru achiziţii publice, se ghidează după preţurile de referinţă publicate pe site-ul AFIR. În continuare, proiectele se vor depune şi online.

Tina CONDREA