Bani europeni pentru ferme mici

*În septembrie, la plată 15 dosare nemțene

*Cele mai multe proiecte sunt din Pipirig

*Valoarea alocată: 15.000 euro/fermă

Până în prezent, la nivel național, pentru dezvoltarea fermelor mici au fost atrase fonduri europene în sumă totală de aproape la 32,5 milioane euro. Bani care vor ajunge și în conturile micilor fermieri nemțeni. Mai exact, în luna septembrie, la plată vor intra 15 proiecte nemțene prin care s-au solicitat fonduri europene nerambursable pentru dezvoltarea și modernizarea fermelor mici. Vorbim de prima tranșă de plată, care reprezintă un procent de 75 la sută din valoarea totală a proiectului. Pentru realizarea investițiilor în fermele mici, sprijinul financiar european nerambursabil este de 15.000 euro pentru un proiect.

De când a început acest tip de finanțare europeană, agricultorii nemțeni au fost foarte activi în accesarea fondurilor europene destinate dezvoltării fermelor mici. Sprijinul destinat acum dezvoltării fermelor mici este continuarea unei finanțări europene din vechiul PNDR, destinată fermelor de semi-subzistență, prin care erau acordați 1.500 de euro pe an, timp de 5 ani. În tercuta alocare financiară europeană, la finanţare au intrat 732 cereri nemţene în valoarea totală de 5,49 milioane euro. Detașat și atunci conduc micii fermieri din Pipirig, care au depus cele mai multe dosare de finanțare. În sesiunea de acum este vorba de proiecte și nu de simple cereri de finanțare!

*15.000 europentru o fermă, plătiți în 2 tranșe

Dimensiunea unei ferme mici este cuprinsă între 8.000 – 12.000  SO, valoarea producției standard. În termeni „autorhtoni”, o explotație agricolă de 12.000 SO înseamnă o fermă de dimensiune medie, care ar putea echivala cu o fermă vegetală de 12 hectare cultivate cu grâu sau de 4 hectare cultivate cu cartofi. În cazul unei ferme de vaci, ar fi vorba de un efectiv minim de 11 vaci de lapte, în timp ce apicultorii se încadrează doar dacă au peste 229 de stupi de albine.

Banii sunt plătiți în două tranșe:75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare, iar diferența se dă în maximum 3 ani de la primirea deciziei de finanțare. În cazul fermelor pomicole, acestă perioadă se prelungește la 5 ani. Înaintea solicitării celei de-a doua tranșe de sprijin financiar european, beneficiarul trebuie să facă dovada creșterii performanțelor economice ale fermei de familie, prin comercializarea producției proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranșe de sprijin.

Fermierul trebuie să prezinte un Plan de afaceri, care trebuie pus în aplicare în termen de 9 luni de la data semnării deciziei de acordare a banilor europeani. În cazul fermelor de animale, Planul de afaceri va prevedea obligatoriu și platforme de gestionare a gunoiului de grajd. Dacă exploatația agricolă are deja o platformă de gestionare a gunoiului de grajd care respectă normele de mediu, se va detalia acest aspect în Planul de afaceri. Prioritare pentru finanțarea europeană a fermelor mici sunt: sectorul zootehnic pentru bovine, apicultură, ovine, caprine și sectorul vegetal pentru legumicultură, inclusiv producția de material saditor, pomicultură și producția de semințe.

O exploataȚie agricolă primește sprijin financiar european o singură dată în cadrul acestei submăsuri prin PNDR 2014-2020. Deci, în tot acest timp, micul fermieri poate depune doar un proiect cu finanțare europeană nerambursabil.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU