Azi, Ajunul Crăciunului “pe vechi”

colindatori

 Pentru câteva zeci de mii de creștini din Neamț, în această seară este Ajunul Crăciunului.

În timp ce majoritatea creştinilor ortodocşi sunt cu gândul la petrecerile de onomastica celui mai des întâlnit nume din România (Ion, Ioana), unele familii abia acum stau în jurul pomului și îl așteaptă de Moș Crăciun.

Este vorba de creştin-ortodocşii de rit vechi, cei care împărtăşesc dogmatic aceeaşi credinţă străbună, dar serbează sărbătorile creștine cu un decalaj de 13 zile (mai puțin Paștele și cele derivate din Învierea Domnului).

În judeţul Neamţ, cele mai cunoscute oaze ale ortodoxiei “pe vechi” sunt zona Rediu – Slobozia Roznov – Zăneşti (unde peste 25 la sută din populație se închină în această credință) dar şi în unele localităţi din arealul Târgu Neamţ. De asemenea, enoriașii lipoveni din Piatra Neamț și mulți din cetățenii Republicii Moldova care s-au mutat în Neamț serbează tot acum Nașterea Domnului.

Apariţia Bisericii Ortodoxe pe stil vechi este legată de anul 1924, când în România a avut loc Reforma calendarului, trecându-se de la calendarul iulian la cel gregorian. Atunci, o parte a clerului dar şi a enoriaşilor nu a dorit respectiva reformă.

“Stiliştii” – cum au fost apoi numiţi în derâdere – au fost ponegriţi şi hăituiţi de toate regimurile politice din România, şi de cel carlist, şi de cel antonescian şi de cel comunist. În anii socialismului roşu, în satele cu ortodocşi pe vechi, de Crăciunul pe vechi, Miliţia trimitea toate dubele disponibile pentru a-i urmări pe copiii care mergeau cu colinda.

Înainte de Revoluţie, de frica autorităţilor comuniste, doar 32.000 de români se declarau “pe vechi”. În anul 2010, peste 500.000 de români şi-au declarat apartenenţa la Biserica pe stil vechi, care este condusă de Mitropolia cu sediul la Mănăstirea Slătioara în judeţul Suceava.

După Revoluție, Biserica pe rit vechi nu a mai fost prigonită și la fel ca și în cazul BOR, și în acest caz a luat amploare fenomenul ridicării unor noi lăcașuri de cult. Numai în Neamț, de la Revoluție încoace, au fost ridicate 12 biserici și 3 schituri ortodoxe de rit vechi.

Seara de azi demarează în aceste comunități începutul sărbătorilor de iarnă. Ajunul Anului Nou va fi pe 13 ianuarie (când are loc și Revelionul pe vechi) iar 2014 începe pentru aceste familii atunci când, pe rit nou, este 14 ianuarie.

 

D. VINCA