Avem Cameră Agricolă!

Traian Vararu 3

*Are numai 20 şi 25 de membri cât zice legea

*Ulterior, se pot completa locurile

Au fost validate alegerile pentru desemnarea reprezentanţilor în Camera Agricolă Neamţ, care au avut loc duminică, în tot judeţul. Prin lege,  ar fi trebuit să fie aleşi 25 de membri, ştampila fiind pusă pe doar 20,  că numai atâtea candidaturi au fost depuse. În Camera Agricolă Neamţ fără reprezentare au rămas Sindicatele din agricultură şi  Silvicul. Patronatele vor avea un singur membru şi nu doi cât era legal stabilit. La fel fiind  situaţia şi în cazul cooperativelor.

În Camera Agricolă Neamţ, cele mai multe locuri au avut asociaţiille profesionale din agricultură, 8 în total.  Apoi, 2 locuri sunt destinate celor de la patronate,  2 de la sindicatele din agricultură, 2 de la cooperativele agricole, 1 de la Silvic, 1 din unităţile de cerecetre-învăţământ, 4 din partea fermierilor cu vârsta de peste 35 de ani, 4 de la fermierii sub 35 de ani şi unul din partea medicilor veterinari. Teoretic sunt 25 de locuri, practic vor fi numai 20. Cum spuneam, lipsă la „apel” vor fi de la sindicate, patronte, cooperative şi silvic.

*”Bătălie” între asociaţiile profesonale agricole şi fermierii de peste 35 ani

La votul de duminica trecută „electoratul”    a fost  format din toţi fermierii înscrişi pe listele de subvenţii la APIA Neamţ, adică peste 30.000 de votanţi. Nu s-a pus problemea cvorumului ori de vreun „prag electoral”.  Iată şi ce a ieşit în urma scutinului: Bătălia  s-a dat în rândul asociaţiilor profesionale din agricultură, unde au fost 9 candidaturi pentru 8 locuri rezervate în Camera Agricolă Neamţ. Din cursa electorală a ieşit Asociaţia Agriclă „Ceahlu”- Neamţ.  Câte un loc au ocupat: Asociaţia Cultivatorilor de Cartofi „Moldova”, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Taurine „Petrodava”, Grupul Producătorilor  de Cereale ACSZR  SRL, Asociaţia Judeţană a Crescătorilor de Albine, Asociaţia Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr ,  SC Agrotec Ulei Grup SRL, Asociaţia Forumul Montan din România-Filiala Neamţ şi Asociaţia Crescătorilor şi Producătorilor de Taurine „Aberdeen Angus”. Patronatele sunt reprezentate de „Patronatul Român  din Industria de  Morărit , Panificaţie şi Produse Făinoase”, Instituiile de învăţământ/cercetare de Staţiunea de Cercetare -Dezvoltare Agricolă Secuieni, Medicii veterinari de Sorin Ulea. La fermierii sub 35 de ani, treburile au fost simple din start: 4 locuri cu 4 candidaţi, ieşiţi toţi învingători. Este vorba de  Doru Alexandru Mazăre, Dumitru Plugaru, Mihai Tărâţă şi Iulian Dandu. La „categoria” fermieri peste 35 de ani, bătălia a fost strânsă. Trebuiau aleşi 4 membri  din 13 candidaturi. Victorioşi au fost Dumitru Furtună din Farcaşa, Dinu Hârţan din comuna Ştefan cel Mare, Vasile Ceauşu din Mărgineni şi Ioan Tănase de la Ruginoasa.

Organizatorii scrutinului se aşteptau ca votanţii să nu se înghesuie spre urnele de  vot. Cum de altfel  s-a şi întâmplat! Detalii despre desfăşurarea alegerilor pentru Camera Agricolă Neamţ ne-a oferit Traian Vararu, vicepreşedintele Comitetului Judeţean de Iniţiativă: „Alegerile au decurs în condiţii normale, nu s-au semnalat probleme deosebite la nici una din secţiile de votare. Important e că avem Cameră Agricolă.  Au fost validaţi numai 20 de membri şi nu 25 cât spune legea.  După ce se va alege structura de conducere a Camerei Agricole Neamţ, urmează să se decidă dacă fac ori nu compltarea comitetului de conducere. Pentru asta nu mai este nevoie de vot, pot să desemneze reprezentanţi.”  În judeţele în care deja au avut loc astfel de alegeri, prezenta la vot a foat foarte scăzută, procentrul fiind de 15-20 la sută din numărul fermierilor înscrişi pe listele electorale. Neamţul nu avea cum face excepţie…

În fiecare judeţ va fi o singură cameră agricolă, cu  având sediul în municipiul reşedinţă. Camera agricolă judeţeană poate înfiinţa camere agricole locale, dar fără personalitate juridică. Camera Agricolă Naţională poate înfiinţa camere agricole regionale, cu personalitate juridică.  Camerele agricole sunt definite ca organizaţii neguvernamentale deschise, apolitice, fără scop patrimonial, cu personalitate juridică, cu statut de utilitate publică.

Tina CONDREA