AU PORNIT LIVEZILE-N GALOP!

Tina-LivadãPrioritară este acum aplicarea tratamentelor de combaterea bolilor şi dăunătorilor în livezile de măr, prun, cireş, vişin, piersic, coacăz, la plantaţiile de capşun. O atenţie se va acorda stropirilor de primavară cu soluţii clasice: zeamă bordeleză, zeamă sulfocalcică, sulf muiabil, precum şi cu uleiuri, dar și alte substanţe de mare eficacitate şi de ultimă oră recomandate de firmele furnizoare.

Tot acum, prioritară este încheierea acţiunilor de plantat de pomi, arbuşti fructiferi, parţial la capşun, recomandânu-se şi completarea golurilor din plantaţii.

Se finalizează tăierile de întreţinere a coroanelor care au drept scop asigurarea echilibrului intre creştere şi rodire, precum şi conducerea acestora pe verticală şi orizonatală, încadrarea în spaţiu, în funcţie de forma coroanei şi a distanţelor dintre pomi pe rând. Dupa intrarea pe rod se fac şi unele scurtări ale prelungirilor exagerate, care cresc în interiorul coroanei, tăierea lăstarilor lacomi precum şi a unor formatiuni debile care îndeasă inutil coroana.

De reţinut că, la măr şi păr, formaţiunile tinere pe rod nu se taie, iar mlădiţele se scurtează la 2-3 ochi. De asemenea, lăstarii de rod tinere nu se scurtează.

La gutui, ramurile anuale lungi care poartă muguri mixti se scurteaza 1/3 din lungime. La sâmburoase, ramurile mixte tinere în vârstă de 2-3 ani, la prun, cais, cires si vișin nu se taie decât dacă depăşesc 40-50 cm.

La arbustii fructiferi, tăierile au în vedere formarea tufei şi menţinerea numărului corespunzător de tulpini, precum şi întinerirea acestora prin înlocuirea celor bătrâne cu lăstari noi.

*Lucrări în livezile bătrâne

Tăierile de regenerare se aplică pomilor în plantaţiile îmbătrânite, neglijate o anumită perioadă, fără creşteri anuale, cu producţie de fructe  neînsemantă şi de calitate inferioară. Aceste tăieri au menirea să refacă coroana prin scurtări ale ramurilor de schelet pentru a stimula pornirea de noi creşteri şi garnisirea acestora cu formaţiuni de rod.

Lucrările de întreţinere în livezile bătrâne pot începe din toamnă, după căderea fructelor şi continuă până primăvara, la începutul stării de  vegetatie. Tăierea de regenerare a pomilor trebuie sa fie însoţită de o lucrare adâncă a solului, ocazie cu care se realizează şi o întinerire a sistemului radicular însoţită de o fertilizare puternică. Rănile rezultate, cu dimensiuni de peste 4-5 cm, se acoperă cu mastic, vopsea sau chiar de amestec de pământ si balegă.

Tina CONDREA