Atribuţii noi pentru fitosanitari

Tina-Fitosaniitarii,foto *Bine ar fi ca instituţia de specialitate să aibă personal suficient!

* În Neamţ,  5 oameni  pentru tot judeţul…

Specialişii unităţilor fitosanitare vor avea atribuţii şi răspunderi suplimentare. Nu vor mai verifica doar produsele folosite în combaterea bolilor şi dăunătorilor la plante, ci şi echipamentele cu care aceste produse sunt aplicate culturilor agricole, dacă ele corespund normelor tehnice în vigoare . A apărut  o nouă prevedere legală care reglementează acest domeniu vast şi foarte important de activitate. Un domeniu care vizează sănătatea plantelor şi, implicit, sănătatea oamenilor.

În acest context, în cadrul Unităţii Fitosanitare Neamţ urmează să se înfiinţeze şi să se organizaze centre de testare a echipamentelor de aplicare a produselor de protecție a plantelor. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale organizează licitația publică pentru achiziționarea echipamentelor de testare și calibrare a echipamentelor de aplicare a produselor de protecție a plantelor, în vederea dotării centrelor de testare înfinţate  în cadrul unităţilor fitosanitare din fiecare judeţ. Se vorbeşte de atribuţii noi pentru fitosanitarii judeţeni, mai pastic spus: doctorii plantelor. Li se promite bani pentru dotare centrelor de verificare ş testate. Dar nu se suflă o vorbuliţă despre angajarea de noi salariaţi! La Neamâ au mai rămas doar 5 fitosanitari, care deservesc întregul judeţ.

 

„Când e vorba de sarcini, cât de multe…”, declară Ioan Ghiuţă, directorul Unităţii Fitosanitare Neamţ

 

Rep.: Mai pe româneşte, ce presupun noile reglemetări. Îl ajută ori mai mult îl încurcă pe agricultor?

Ioan Ghiuţă: Treaba e mai veche. Este vorba de o directivă europeană din 2009 prin care în toate statele membre trebuie luate măsuri de uniformizare a folosirii produselor pentru protecţia plantelor. La noi, această directivă s-a transformat într-o ordonanţă de Guvern, care se va materializa, pentru micul producător agricol, în aşa numitul „Plan de utilizare durabilă a pesticidelor”.  Plan care constă în urmărirea folosirii acestor produse. Pentru asta, fiecare fermier trebuie să ţină un registru în care treacă fiecare tratament aplicat, ce substanţe a folosit, cât a durat şi când s-a făcut  tratamentul de combatere a bolilor şi dăunătorilor la plante. La sfârşit, dacă producătorul  agricol scoate marfa la piaţă, trebuie trecută şi data livrării mărfii respective. Asta ca să se vadă calitatea produsului agricol, să se elimine suspiciunea existenţei rezidiilor de pesticide în acel produs agricol.

Rep.: Aşa se pune problema în ceea ce-l priveşte pe producătorul agricol. Dar, sarcini în plus au şi specialiştii fitosanitari, cei care veghează la sănătatea plantelor…

I.G.: Pe noi, cei de la unităţile fitosanitare din judeţe, ne implică în inventarierea utilajelor şi echipamentelor cu care se aplică produsele destinate protecţiei plantelor. Bineînţeles, nu vorbim de pompele de mână pentru stropitul pomilor ori a culturilor agricole. Noi deja am realizat această lucrare, am trimis inventarierea la Bucureşti, la Ministerul Agriculturii. După ce se va face centralizarea pe ţară, se vor crea anumite puncte pentru efectuarea inspecţiei tehnice periodice, ITP cum se spune mai pe scurt. Cam cum este la autovehicule. Acest ITP se va face de către nişte unităţi specializate, iar noi vom verifica cum face şi dacă se face ITP-ul. Nu-l ai, nu poţi folosi respectivul utilaj.

Apoi,  se vrea să se creeze Autoritatea Fitosanitară. Acum, noi suntem în subordinea Direcţiei Agricole Neamţ. Cum de altfel este în fiecare judeţ. Nu suntem autonomi. În Vest, Unităţile Fitosaniare sunt separate. Trebuie să fim o autoritate independentă.

Rep.: Din tot ce ne-aţi povestit, rezultă clar şi modoficări în structura de personal.  La sarcini suplimentare este nevoie şi de oameni în plus…

I.G.: Să dea Dumnezeu să aveţi „gura aurită”! Unde nu dă Domnul să mai angajăm  oameni! Că am rămas numai 5 salariaţi pentru tot judeţul…Bine ar fi 25, că treabă şi răspunderi sunt foarte multe de făcut. Aşa ar trebui! Când e vorba de sarcini, cât de multe! Când e vorba de drepturi, cât mai puţine…

Tina CONDREA