Astăzi, ultima zi pentru achiziţie de juninci la jumătate de preţ! 

Tina-subvenţii,foto 1-vaciAstăzi este ultima zi în care fermierii mai pot solicita fonduri guvernamentale alocate pentru a sprijini  financiar investiţiile lor privind ameliorarea genetică în zootehnie. Teoretic, li s-a dat posibilitatea să achiziționeze juninci cu 50 la sută din preţul de achiziţie. În cifre absolute, este vorba de 5 000 de lei pentru o junincă cumpărată. Practic, respectiva alocare financiar a fost marcată de mai multe restricţii. De timp şi de legală certificare a raselor de juninci care urmau să fie achiziţionate la jumătate de preţ. Detaliem subiectul, cu date concrete.

 

* Alocare financiară doar pe hârtie…

Măsura a fost apreciată de toţi fermierii interesaţi să aibă animale de rasă, cu un ridicat potenţial biologic. Numai că totul a fost pe grabă mare, într-un timp foarte scurt destinat accesării respectivelor fonduri guvenamentale. Reglementarea a fost aprobată pe 15 octombrie 2014, iar dosarele de plată trebuiau depuse până pe 10 noiembrie. Deci, fermierii au avut la dispoziţie  mai puţin de o lună ca să poată lua aceşti bani. Timp în care trebuia ca animalul de rasă să fie deja cumpărat, în dosaul de plată „piesa” de bază fiind factura de achiziţie a junincii subvenţionate. Grabă care a fost justificată de mai marii Agriculturii româneşti că banii alocaţi ameliorării genetice în zootehnie musai trebuie cheltuiţi până la finele acestui an.

Atunci, nu poţi  să nu te întrebi de ce nu s-a făcut mai devreme  respectiva alocare financiară, ca fermierii să aibă vreme să cumpere animale de rasă. Adevărul e că pentru ameliorarea genetică în zootehnie bani s-au dat, dar fermierii n-au avut timp să-i ia… A fost mai dregrabă o alocare financiară doar pe hârtie…

 

*În Neamţ, nici un animal la jumătate de preţ!

Normal, şi fermierii  nemţeni au fost şi sunt  foarte interesaţi de oferta privind finanţarea ameliorării genetice a raselor de vaci, prin acoperirea a 50 la sută din preţul de achiziţie a unei junici de carne ori de lapte. Pe această temă am avut o discuţie cu Cezar Sava, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Taurine „Petrodava” Neamţ.  Am înţeles că, la noi în judeţ,  sincopele întâmpinate de fermierii nemţeni, în demersul lor pentru achiziţiona juninici de rasă la jumătate de preţ, au fost de netrecut. Adică nici unul nu a reuşit să cumpere vreo junincă cu 50 la sută reducere!

Asta chiar şi în condiţiile în care s-au înţeles cu vânzătorii de juninci să le dea factura, iar plata să se facă ulterior. Obstacolul de netrecut a fost generat de lipsa de certificare legală a raselor de animale, cea care trebuia să se regăsească în lista oficială  a Agenţiei Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie. Puteau avea la dosarul de plată factura de achiziţie a junincii de rasă, dar le lipsea ţidula privind certificarea rasei. Asta i-a ţinut departe de bani şi  pe fermierii nemţeni interesaţi de ameliorarea genetică în zootehnie.

Acum, veştile ce vin dinspre Ministerul Agriculturii sunt încurajatoare. Deja se vorbeşte că  vom mai avea o nouă sesiune şi în anul 2015, pentru că este un sector care are nevoie de investiţii foarte mari pentru a se revigora. Ba mai mult, sunt promisiuni că se va veni cu un sprijin mult mai consistent pentru sectorul zootehnic în anul 2015.

 

Tina CONDREA