Aronia, arbust profitabil

Tina-ARONIA ICulturile de nișă sunt la mare căutare și printre fermierii nemțeni interesați de afaceri profitabile. Culturile de nișă, fiind mai puține,  sunt în măsură  să stârnească interesul consumatorilor dornici să-și diversifice alimentația. Între speciile de arbuști fructiferi  care au un punctaj bun în accesarea fondurilor europene se numără și aronia, sau scorușul  negru, cum mai este cunoscut. Se dau mulți bani europeni  pentru înfințarea unei plantații de aronia. Spre exmplu, pentru o fermă de dimensiuni mici, unde se încadrează și plantația de aronia, valoarea proiectelor este cuprinsă între 100.000 și 450.000 euro.

Aronia  este un arbust ușor de cultivat și de întreținut, nu are cerințe prea mari față de sol. Arbustul de aronia este o specie rezistentă la ger.

Fructele de aronia sunt din ce în ce mai căutate pentru sucuri, siropuri, gem, produse îmbogăţite cu fructe. Fructele de aronia are valorile nutriţionale mai bune decât celelalte fructe care aparţin acestui segment de piaţă, iar  după conţinutul de vitamina C, este pe locul 2, după coacăzele negre. Fructele de aronia are gust asemănător cu afinele.

*Plantație profitabilă

Fructele de aronia nu sunt foarte căutate la noi în țară, datorită faptului că nu există o tradiție în consumul de astfel de fructe și nu se cunosc care sunt beneficiile reale oferite de consumul acestor plante. În schimb, la export, cererea de consum a fructelor de aronia este foarte mare.  La un hectar se obține o producție medie de 8-10 tone, iar prețul mediu al unui kilogram de fructe este de 5-6 lei. La un calcul simplu, poți obține un venit de 12.000 de euro.

Specialiștii apreciază că recuperarea investiției se face după doi ani de la intrarea pe rod a plantației. La export, cel mai mult se caută aronia certificată ecologic.

Plantarea arbuștilor aronia  se face toamna târziu sau primăvara

devreme, după care este necesară irigarea imediată pentru a permite prinderea rădăcinilor. O plantație de aronia, dacă este bine întreținută și se aplică tăierile în mod corespunzător, poate fi explotată până la 15-20 de ani.

Fructele, mici și de culoare neagră, se recoltează la sfârșitul lunii august.

*Efecte benefice pentru sănătate

Aronia  ajută la îmbunătăţirea fluxului sangvin în inimă şi ajută la stabilizarea tensiunii arteriale, elimină bolile tractului digestiv, împiedică anemia cauzată de deficitul de fier, împiedică riscul de ateroscleroză,  reduce migrena,  măresc rezistenţa şi elasticitatea vaselor sanguine,  reduc hipertensiunea sanguină şi arterioscleroza, ajută la normalizarea colesterolului,  susţin o bună circulaţie la nivel cerebral. Fructele de aronia  ajută la detoxifierea organismului, prin faptul că elimină metalele grele (plumb, cobalt) şi alte toxine datorate unei alimentaţii greşite, cu mulţi aditivi, afânători, potenţatori de gust, de culoare şi conservanţi chimici. Fructele de aronia au un efect tonic general, înviorează, cresc vitalitatea şi sporesc imunitatea, echilibrează metabolismul, scad nivelul hormonilor de stres, calmează şi întreţin buna dispoziţie.

Tina CONDREA