Armurariul, salvatorul ficatului

Tina-ArmurariuCultura armurariului nu este pretențioasă și poate aduce fermierilor mici un profit de cel puțin 2.500 de euro la hectar

Armurariul este o plantă care seamănă cu un mărăcine, dar care este unul dintre cele mai puternice remedii naturale pentru protejarea ficatului. Armurariul este planta medicinală ce stă la baza celor mai cunoscute medicamente ori suplimente pentru protecția ficatului, inclusiv a pastilelor de silimarină. Armurariul este o plantă țepoasă, cu flori roșii tubuloase, care conțin semințe. Este o plantă înaltă, care ar putea crește și până la 1,5 m.

În fitoterapie se folosesc fructele culese în luna august, întrucât acestea sunt bogate în saponozide, silimarină, fitomelane și acid fumaric.

Armurariul este  o cultură de nișă cu un mare potențial în județul Neamț, mai ales că nu este o plantă pretențioasă, dar care poate aduce fermierilor mici un profit de cel puțin 2.500 de euro la hectar.

O cultură agricolă puțin pretențioasă

Plantația de armurariu necesită temperaturi ridicate în cursul perioadei de vegetație, mai ales în cursul înfloririi și fructificării. Este o cultură agricolă puțin pretențioasă față de planta premergătoare, putându-se cultiva cu rezultate bune după cereale, porumb de siloz sau plante furajere.

Armurariul se înmulțește prin semințe semănate direct în câmp, primăvara timpuriu, în rânduri, cu semănători universale, dar se poate semăna și manual.

Cultivatorii cu tradiție își pot produce singuri semințele, astfel încât din al doilea an de cultură scapă de această cheltuială.

Aceasta plantă valorifică bine îngrășămintele chimice. Ca lucrări de întreținere se recomandă plivirea pe rând și rărirea plantelor la distanțe de 18-22 cm plantă de plantă, momentul prielnic de rărire  fiind atunci când plantele au 3-5 frunze adevărate și o talie de 4-6 cm. Pe timpul vegetației se vor face 3 prașile mecanice sau manuale, deoarece cultura se încheie repede și nu permite creșterea buruienilor.

Pe suprafețe mai mici este posibilă și recoltarea manuală a inflorescențelor, realizată în mai multe treceri, deoarece fructele se coc eșalonat, în felul acesta fiind diminuate pierderile prin scuturare. Imediat după recoltare este recomandată condiționarea și reducerea umidității, cu ajutorul uscătoarelor artificiale, la temperaturi de maximum 30-40ºC, sau prin expunere la soare sau în magazii acoperite.

Armurariul, efecte terapeutice

Armurariul este căutat pentru acțiunea sa puternică, fiind un veritabil  remediu contra afecțiunilor hepatice. Armurariul este planta cu cel mai mare efect asupra acestor boli. Fructele sunt bogate în silimarină, un complex de substanțe flavonoide, care favorizează regenerarea celulelor hepatice și amplifică proprietatea ficatului de a se apăra de infecții. Armurariul era folosit din antichitate în tratamentele naturiste.

Armurariul are puternice calități antitoxice, sporind capacitatea organismului de a opune rezistență otrăvurilor sau substanțelor toxice provenite din ciuperci toxice, gaze industriale sau metale grele. Principiile active se deteriorează rapid, în scurt timp, mai ales dacă sunt păstrate în condiții precare.

Tina CONDREA