Arbori exotici: tamarind sau curmal Indian

Arbori exotici: tamarind sau curmal Indian

Lemnul pentru mobilă, frunzele și fructele în bucătărie și farmacie

Tamarindul este un copac exotic veșnic verde, care are o dezvoltare lentă şi viaţa lungă. Fructele sale sunt păstăi cu seminţe tari de culoare maro, învelite cu o pulpă cleioasă. Cu un gust dulce acrişor, uşor picant, tamarindul este unul dintre cele mai răspândite condimente folosite în bucătăria sud-asiatica şi este un ingredient esenţial în pregătirea celebrului sos Worcestershire. Tamarind, copacul de poveste În India, la lăsarea serii, copacii de tamarind sunt ocoliți cu mare băgare de seamă. Nimeni nu îndrăznește să se apropie de ei sau să doarma sub coroana lor bogată, care ar face ca întunericul să fie mai adanc și somnul mai dulce. De mici copii, indienii au fost învățați că între crengile mari de tamarind se ascund noaptea toate duhurile pămantului și nimeni nu trebuie sa le deranjeze odihna. Pentru ei, aceasta ar fi cea mai mare nebunie pe care ar putea să o facă cineva. De altfel, nici o planta nu-și găsește locul sub falnicul tamarind. Nimic nu crește, nimic nu înflorește. Există și o explicație știintifică pentru acest fenomen: tamarindul preferă solurile foarte acide, unde prea puține alte plante s-ar simți în largul lor. Tamarind, un copac foarte… versatil Tamarindul este genul de plantă foarte versatilă, de la care se folosesc toate părțile sale. Din trunchiul lemnos se face mobilă. Frunzele mai mici sau mai tinere se pun în salate, au un gust acrisor, foarte plăcut. Păstăile se folosesc în alimentație, medicină și pentru imprimarea țesăturilor. Florile, care pot fi roșii și galbene, se adaugă în componența sosurilor, salatelor, gemurilor și siropurilor. De altfel, sunt considerate o importantă sursă de miere. Ceaiul din flori de tamarind este foarte prețuit in Asia. Păstăile de tamarind au ajuns și în magazinele din România, așa că este bine de știut că vă pot face zilele mult mai… savuroase. Când sunt coapte, păstăile au o puternică culoare maronie și pot fi rupte ușor în mână. Înăuntru se află un miez moale, asemănător în materie de consistență celui de curmale, dar cu un plăcut gust dulce-acrisor. Tamarindul este un ingredient de bază în bucataria Indiana şi este folosit în prepararea de curry sau chutney, mâncăruri cu linte, acrirea supelor sau alături de peşte. Semințele de tamarind pot fi măcinate pentru a se prepara un substitut al cafelei ori sunt prăjite și apoi savurate în loc de alune. Tot din semințele de tamarind se obține un sortiment de faină excelentă pentru prăjiturile asiatice, dulci și extrem de aromate. Semințele de tamarind sunt folosite de copii pentru a juca sah chinezesc… Tamarind, utilizări medicinale Tamarindul are multiple utilizări medicinale: uşurarea digestiei, proprietăţi laxative, alinarea disconfortului stomacal, tratarea paraziţilor intestinali şi a afecţiunilor biliare. Poate fi folosit și în cazuri de febră, reumatism, diverse inflamaţii sau insolaţie. Fructele de tamarind conţin uleiuri volatile esenţiale, minerale, vitamine şi fibre. Pulpa care înconjoară seminţele este o bogată sursă de polizaharide fără amidon sau fibre. Fibrele se atașează de toxinele din alimente, ajutând la protejarea colonului. În plus, acestea colectează şi sărurile biliare scăzând şansele de a fi reabsorbite în colon și ajută mai departe la scăderea nivelului de colesterol din corp. Tamarindul este bogat şi în acid tartric, care-i oferă un gust acru şi acţiune antioxidantă, protejând corpul împotriva radicalilor liberi.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU