Aplicarea Legii 165, din nou în dezbatere

Simion Stâncel, director OCPI Neam-t

*Vor fi programate  întâlniri pe patru zone ale judeţului *Astăzi, discuţii cu specialiştii de la OCPI Neamţ

Legea cu retrocedarea proprietăţilor preluate abuziv în perioada regimului comunist intră într-o nouă fază a dezbaterilor. Detalii ne-a oferit Simion Stâncel, directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ: „Am discutat cu domnul director  Ilie Petre din cadrul Prefecturii Neamţ. Urmează să fie organizate noi întâlniri cu comisiile locale de inventariere a terenurilor. Probabil că Întâlnirile vor avea loc, ca şi data trecută,  pe cele 4 zone deja consacrate: Piatra Neamţ, Roman, Târgu Neamţ şi Bicaz.

Având în vedere noile precizări referitoare la aplicarea Legii 165/2013, la nivelul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Neamţ, pentru astăzi avem programată o întâlnire cu toţi salariaţii noştri care fac parte din cele 83 comisii locale de inventariere. În general, noile precizări se referă la întocmirea situaţiilor comparative, centralizarea lor la nivel de judeţ şi de ţară intră în sarcina Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Lămurim noi toate problemele tehnice, după care mergem în teren să discutăm cu comisiile locale de inventariere. Suprafeţele inventariate  vor fi reprezentate numeric într-un tabel anexă, cu corespondent grafic. Adică fiecare suprafaţă înregistrată numeric va avea şi  o anexă grafică. De asta facem întâlniri periodice cu cei implicaţi în aplicarea Legii 165/2013.”

În acest an, în privinţa inventarierilor în teren nu s-a mai făcut nimic pe câmp. E drept că nici vremea n-a permis acest lucru. În tot acest timp s-a lucrat mai mult la centralizări de date pe toate anexele prevăzute în regulamentul de aplicare a Legii 165/2013. Până acum, la nivelul judeţului Neamţ, au fost  inventariate 184.600 hectare, teren agricol şi forestier. Această  suprafaţă reprezintă terenul disponibil până în acest moment al inventarierilor de teren, activitate care va continua de cum vremea va permite ieşirea pe ogor, la măsurători. Dacă ne uităm în situaţiile întocmite de primării,  observăm că necesarul de teren agricol pentru finalizarea emiterii tuturor titlurilor de proprietate  se ridică la peste 16.000 ha. Terenul existent, inventariat până acum, este de aproape 15.000 ha. La pădure, necesarul de pus în posesie, întocmit de primării, se ridică la 29.615 ha. Aici nu sunt probleme, că sprafeţele disponibile sunt foarte mari în comparaţie cu solicitările de la toate cele 3 legi funciare.

Tina CONDREA