APIA Neamț: plăți pentru silvomediu

*Cererile se depun până pe 15 mai 2017

 APIA Neamț primește, până pe 15 mai, cererile de sprijin financiar pentru „Plăți pentru angajamente de silvomediu“ incluse în PNDR 2014-2020. „Dosarele se depun pe suport de hârtie, fiind însoțite de avizul Gărzii Forestiere și de documentele specificate în Ghidul solicitantului. Odată încheiată această perioadă de depunere, cererile de sprijin pot suferi modificări din partea solicitanților până la data de 31 mai 2017. Solicitantul sprijinului financiar trebuie să îndeplinească condițiile de eligibilitate și criteriile specifice prevăzute în schema de ajutor de stat și detaliate în Ghidului Solicitantului. Alocarea financiară pentru prima sesiune din acest an este de 117.803.922 euro. Anunțarea rezultatelor selecției se va face prin notificarea beneficiarilor de APIA Neamț, ca urmare a publicării pe site a Raportului de selecție preliminar aprobat. Facem precizarea că beneficiarii schemei de ajutor de stat Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite vor putea aplica pentru schema de ajutor de stat Plăți pentru angajamente de silvomediu numai după executarea ultimei lucrări de întreținere a plantației“, a precizat Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamț.

*Plăți pe două tipuri de angajamente

În cadrul schemei sunt plătite două tipuri de angajamente: asigurarea de zone de liniște și utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri, aplicate împreună. Primul angajament e în valoare de 25 euro/ha, al doilea de 103 euro/an/ha.

Asigurarea de zone de liniște urmărește crearea condițiilor optime de cuibărit, adăpost și hrănire pentru dezvoltarea faunei specifice ecosistemelor forestiere. Fiecare solicitant al sprijinului financiar delimitează o zona de liniște compactă de cel puțin 20% din totalul suprafeței eligibile angajate, delimitată prin limite parcelare sau subparcelare. Zona de liniște compactă din cadrul unei U.P. nu poate avea o suprafață mai mică de 20 ha. Zona de liniște stabilită prin cererea de sprijin se menține pe toată perioada de 5 ani a angajamentului, cu excepția cazurilor de forță majoră.

Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri are în vedere protejarea resurselor de sol forestier, prin promovarea de tehnologii extensive de exploatare a lemnului cu impact redus al solului, respectiv utilizarea de atelaje în lucrările de rărituri, în detrimentul lucrărilor mecanizate. Adoptând acest pachet, solicitantul sprijinului se angajează să exploateze materialului lemnos provenit din rărituri folosind exclusiv atelaje la operațiile de adunat, scos și apropiat pe suprafața ce face obiectul angajamentului, până la platforma primară.

*Beneficiarii plăților de silvomediu

Sprijinul acordat anual este de tip compensatoriu, ca sumă fixă pe unitatea de suprafață și reprezintă o compensație pentru pierderile de venit și costurile suplimentare suportate de deținătorii de terenuri forestiere care încheie angajamente voluntare pe o perioadă de 5 ani. Acest sprijinul poate fi cumulat pe aceeași suprafață angajată, cu orice alt sprijin financiar, atât timp cât acesta vizează plăți compensatorii identificabile diferite.

Beneficiarii plăților pentru amenajamentele de silvomediu sunt unitățile administrativ-teritoriale, persoanele fizice și juridice, asociațiile acestora, care au în proprietate publică sau privată terenuri forestiere.

Suprafața minimă pentru care se încheie angajamentul este de 100 ha.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU