Ameliorarea şi reproducţia în zootenie, pe structuri noi

Tina- Ameliorare, Gh. Alexăndruţ, şef OARZ  Neamţ*În Neamţ: oemeni în plus, sarcini mai multe!
Reorganizarea coordonării activităţilor agricole în teritoriu vine cu modificări importante şi în sectorul zootehnic. Context în care a fost înfiinţată Agenția Națională de Zootehnie, care va fi finanțată integral de la bugetul de stat, fiind aflată în subordinea Ministerului Agriculturii. Ea va prelua actvitatea și personalul ANARZ, precum și personalul cu atribuții de inspecție în zootehnie din cadrul fiecărei Direcții Agricole Judeţene.

*Mai multe sarcini!

Cu inginerul Gheorghe Alexandruţ, directorul Oficiului de Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie Neamţ, am discutat despre cum le va schimba „destinul” noua reglementare legală din domeniul său de actvitate. A început cu o glumă: ” Vom avea mai puţine litere în titulatura instrituţiei…” După care am luat rând pe rând modificările ce vor surveni în activitate specialiştilor de aici. „Ca instituţie, rămânem aceeaşi. Numai că vom „câştiga” doi oameni. Este vorba de inspectorii pe zootehnie şi carcasă-abatorizare, pe care îi vom prelua de la Direcţia pentru Agricultură Neamţ, unde sunt acum angajaţi. Comparativ cu omologii noştri, noi ne vom desfăşura activitatea şi în alte judeţe, asta prin preluarea inspectorului şi activităţii sale din domeniul abatorizării, care lucrează acum pe raza mai multor judeţe. Se va menţine acest lucru. Dacă avem oameni mai mulţi, normal că avem şi mai multe sarcini, din mai multe domenii. Unele noi. Amintesc câteva: controlul contractelor încheiate între producătorii şi procesatorii de lapte, verificarea subvenţii alocate pentru păşuni, controlul utilizării paşunelor a amenajametelor pastorale. Sunt mai multe, nu le mai enumăr pe toate.”
Reorganizarea ameliorării şi reproducţiei în zootehnie se vrea a fi benefică fermierilor. Noile structuri sunt mai simple, mai aproape de el. Dacă vor aloca şi banii necesari, atunci chiar că s-ar rezolva mai multe din problemele cu care se confruntă acum fermierii. Mai ales că activitatea Agenţiei Naţionale de Zootehnie este finanţată integral de la bugetul de stat.

*Prioritară, ameliorarea genetică a raselor de animale

Nou înfiinţata Agenție Naţională de Zootehnie are o paletă largă de activităţi, cu un numitor comun: devoltarea sectorului zootehnic. Normal, accentul se va pune, în continuare, pe ameliorarea genetică a raselor de animale. Ca principale atribuții ale ANZ, organizează și efectuează inspecția de stat în zootehnie; coordonează și îndrumă tehnic de la nivel național exploatarea, ameliorarea și reproducția animalelor; controlează implementarea amenajamentelor pastorale, aplicarea corectă a Sistemului de clasificare a carcaselor, efectuează controale la producătorii și prim-cumpărătorii de lapte; efectuează analize, teste și expertize în laboratoarele proprii pentru certificarea datelor din domeniul de activitate; propune Ministerului Agriculturii proiecte de acte normative pentru transpunerea legislației comunitare în legislația națională; coordonează activitatea de identificare și înregistrare a ecvideelor, a cabalinelor de rasă, acordă numărul unic UELN , emite și eliberează pașapoartele pentru toate ecvideele; menține conducerea registrelor genealogice la specii și rase de animale până la acreditarea asociațiilor sau organizațiilor; asigură reorganizarea, dezvoltarea și funcționarea băncii naționale de gene; elaborează, redactează și tipărește Stud Book – ul pentru rasele de cabaline omologate în România; asigură informarea fermierilor despre programele asupra bunelor practici; desfășoară activități delegate de la agențiile de plăți acreditate.

*Activităţi contra cost

Agenția Naţională de Zootehnie efectuează în laboratoarele proprii, analiza laptelui crud, face teste de biologie moleculară, analize, teste și expertize în laboratorul național de referință pentru verificarea parametrilor fizico-chimici și de calitate a laptelui și a produselor lactate, în vederea constatării eventualelor falsuri, dar şi expertiza materialului seminal, analiza calității furajelor în laboratoare proprii. ANZ eliberează certificate de origine sau duplicate ale acestora pentru rasele de animale înscrise în registrele genealogice pe rase, precum și pașapoarte duplicat și înlocuitor pentru ecvidee. ANZ organizează cursuri de formare profesională în cadrul Centrului Național de Formare Profesională în Zootehnie.
Tina CONDREA