Ambrozia, buruiană de carantină

*Cea mai alergenică plantă din România *80% din cazuri sunt generate de polenul acestei plante *Amenzi drastice, între 1.500 și 50.000 lei, pentru cei care nu o stârpesc

Ambrozia sau iarba pârloagelor se găsește frecvent de-a lungul șoselelor, a căilor ferate și pe terenurile necultivate (în special șantiere) atât în intravilan, cât și în extravilanul localităților. Ambrozia este o plantă invazivă, inclusă în lista oficială a buruienilor de carantină, caracterul nociv al speciei fiind cauzat de afecțiunile alergice pe care le provoacă în perioada înfloririi. Experții Comisiei Europene au declarat ambrozia plantă de carantină cu pericol biologic, însă în România face ravagii. Parlamentarii au scris o lege care prin vor să îi oblige pe proprietarii terenurilor pe care crește această plantă să o cosească, să o smulgă din rădăcină sau să o erbicideze. Amenzile propuse sunt cuprinse între 1.500 lei și 10.000 lei pentru persoane fizice și 10.000 lei – 50.000 lei pentru persoane juridice.

*Polenul poate parcurge între 300 și 500 de kilometri

Perioada de înflorire este cuprinsă între lunile iulie-septembrie, cu potențială prelungire până în luna octombrie, în funcție de umiditatea atmosferică. În perioada înfloririi plantei, conform datelor furnizate de la cabinete de alergologie, aproximativ 80% din cazurile care se adresează zilnic au patologie specifica determinată de polenul acestei plante. Simptomatologia este mai severă decât în cazul altor alergii și se manifestă prin lăcrimare, oboseală, obstrucția căilor aeriene superioare, trezire nocturna datorată obstrucției și posibilitatea evoluției spre astm bronșic. Tratamentul specific constă în imunoterapie specifică care costă în medie 4.400 lei/an, administrată pe o perioadă de 3-5 ani, tratamentul nefiind decontat din fondul unic pentru asigurări de sănătate. Mai mult, produsul a dispărut de pe piața locală și orice întrerupere în acest interval de 3-5 ani duce practic la anularea efectului.

Scăderea numărului de îmbolnăviri poate fi obținută prin scăderea cantității de polen. Este cunoscut faptul că polenul poate parcurge între 300-500 km, de aceea intervențiile de limitare a răspândirii plantei trebuie să fie aplicate unitar la nivel național.

* Oficial, nu-i recunoscută ca pericol biologic

Ambrozia a fost introdusă în Europa cu diferite cereale, fiind semnalată pentru prima dată în 1863 în Germania. Ambrozia este cea mai alergenică plantă din România. În țara noastră, planta s-a aclimatizat recent, răspândirea ei fiind ajutată de încălzirea globală, care a dus la creșterea producției de polen. Cantitatea de polen se dublează în perioadele de secetă și temperaturi crescute. Persoanele sensibile au probleme toată vara din cauza acestui polen, cele mai frecvente simptome fiind strănuturile, rinoreea, congestia nazală, conjunctivita alergică, manifestată prin lăcrimare, prurit și eritem ocular. La persoanele care smulg ambrozia poate apărea dermatita de contact.

Ambrozia este o plantă foarte veche, pe care o găsim de mult timp la noi, însă nu făcea atâtea probleme, pentru că nu erau lăsate terenurile pârloagă și se erbicidau rambleurile căii ferate. Acestea erau întreținute, curățate de buruieni. Ambrozia apare în zone aride, mai dure, mai pietroase, foste șantiere.

Ambrozia nu este recunoscută oficial în România ca plantă de carantină cu pericol biologic, așa cum se întâmplă în alte țări. Reprezentanții Agenției pentru Mediu spun că planta poate fi combătută prin cosiri repetate, smulgere sau erbicidare.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU