Alpicultorii nu se pot „dedulci” din fondurile euroepne…

Tina-Apicultura*Condiţiile impuse, de netrecut

*În Neamţ, numai vreo 3 apicultori pot primi bani europeni!

Următoarea alocate financiară europeană îl pune la grea încercare pe apicultorul român interesat de această finanţare. Condiţiile impuse sunt foarte dure, putem spune chiar ca fiind de netrecut. Practic îi lasă pe apicultori cu ochii în soare…

O dovedim cu cifre! Dăm un singur exemplu: pentru a primi suma minim de 12.000 euro, un apicultor va trebui să deţină cel puţin 220 de familii de albine. Este „baremul” minim potrivit proiectului de finanţare aflat în dezbatere publică. În aceste condiţii, reprezentanţii apicultorilor  din toată ţara susţin că este un plafon mult prea mare şi foarte mulţi producători români de miere vor întâmpina dificultăţi în a accesa fonduri europene. În mare parte, de netrecut.

 

*Condiţii înăsprite de aproape 3 ori!

 

În  momentul de faţă, prin noul PNDR, pentru apicultură se cere un punctaj care este foarte greu de realizat. Dacă nu chiar imposibil. Familia de albine este înregistrată cu o valoare de producție de numai 52,26 euro. Cum spuneam, ca un apicultor să primească nivelul minim de finanţare cjifrat la 12.000 euro, el trebuie să aibă cel puțin 220 de familii de albine, la valoarea de producție anunțată.  Mergem mai departe cu calculul, pentr celelalte nivele de finanţare oferite de Măsura 112 inclusă în nou Program Naţional de Dezvoltare Rural. În paralel, facem comparaţia şi cu vechiul PNDR.

În vechiul program, pentru  a primi 10.000 de euro,  trebuia să deții doar 87 familii de albine, Pentru suma maximă de 40.000 de euro, apicultorii aveau nevoie de mai puțin de 200 de familii de albine. Acum, ca să iei plafonul maxim de 50.000 de euro din noul program trebuie să ai peste 1.000 de familii de albine. Se pare că ne vom uita la ceva ce nu vom mai putea ajunge.

 

* În Neamţ, 514 apicultori cu 21.243 familii de albine

 

Cu Adrian Ţurcanu, vicepreşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Neamţ,  am  discutat dacă apicultorii nemţeni se pot „dedulci” din fondurile europene.  Din păcate, situaţia este foarte tristă. Practic, numai vreo 3 apicultori nemţeni pot accesa fonduri europene, în noile condiţii impuse.

La nivelul judeţului Neamţ sunt 514 apicultori cu 21.243 familii de albine. Dacă ne luăm după înregistrarea famililor de albine făcută ca la carte, ar fi doar 17.953 . Doar pentru atâtea familii de albine au fost solicitate numere de înmatriculare pentru pentru stupi. „Ierarhizaţi” după numărul de familii de albine, doar 3 au între 300-350  familii de albine. Vreo 6-7 au în jur de 175 familiii de albine. Sunt muţi şi cu un efectiv în jur de 100 familii de albine. Dar, cei mai mulţi au sub 100 familii de albine.

Potrivit Ministerului Agriculturii, în prezent, în România există aproximativ 1.400.000 de familii de albine.

În perioada 2014 – 2016, apicultorii români vor beneficia de peste 20 de milioane de euro din fonduri europene, prin Programul Naţional Apicol, iar alte 89 de milioane de lei urmând să fie alocate de la bugetul de stat.

Tina CONDREA