Polițiștii nemțeni au confiscat 380 mc lemn într-o săptămână

07/02/2017

Într-o singură săptămână, polițiștii nemțeni au constatat 11 infracțiuni silvice și au confiscat 380 mc lemn, un camion și o remorcă și au aplicat 17 amenzi în valoare de 84.000 lei.

În cadrul unei acțiuni derulate împreună cu polițiștii din Bacău și din Bistrița-Năsăud, în perioada 31 ianuarie – 3 februarie, polițiștii de ordine publică, sub coordonarea Direcției de Ordine Publică a Poliției Române, au desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea delictelor silvice prin care s-a țintit combaterea tăierilor ilegale de arbori și a faptelor ilegale asociate din exploatarea, circulația, depozitarea, prelucrarea primară și comercializarea materialului lemnos. La acțiune au participat polițiști din cadrul Direcției de Ordine Publică, Inspectoratul General al Poliției Române, polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Neamț, Bacău și Bistrița-Năsăud, precum și specialiști din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor.

Echipele de control au verificat un ocol silvic, au efectuat 4 controale în fondurile forestiere și au verificat 6 agenți economici care își desfășoară activitatea în domeniu. „În urma activităților desfășurate, polițiștii au constatat 11 infracțiuni, dintre care 9 prevăzute de Codul Silvic și 2 infracțiuni prevăzute de Codul Penal. Polițiștii au aplicat 17 sancțiuni contravenționale prevăzute de Legea nr. 171/2010, privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare totală de 84.000 de lei“, informează Poliția Română. Săptămâna trecută, în cadrul acestei acțiuni, au fost confiscați 380 mc de material lemnos, în valoare de aproape 155.000 de lei, dintre care 22 mc de cherestea, 340 mc bușteni și 18 mc de lemn de foc, un autocamion prevăzut cu sistem de autoîncărcare și o remorcă.

Polițiștii au verificat un canton din județul Bacău și au constatat că au fost tăiați în stare verde și nemarcați 101 arbori, din speciile molid și brad, respectiv 259 mc, prejudiciul cauzat fiind de aproximativ 83.340 de lei. În cauză a fost întocmit dosarul penal, în care se efectuează cercetări pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a autorilor infracțiunilor.

În alt canton din Bacău, polițiștii au depistat două transporturi de bușteni, în volum total de 98 mc, fără documente legale de proveniență. Cele două firme deținătoare ale mijloacelor de transport au fost sancționate contravențional cu amenzi în valoare de 18.000 de lei, fiind totodată dispuse măsurile complementare de confiscare a volumului de 98 mc de lemn rotund, precum și a mijloacelor de transport, informează aceeași sursă.

Polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de tăiere ilegală de arbori și furt de arbori, de către administratorul unei firme și abuz în serviciu, faptă prevăzută de Codul Penal, de către un pădurar. În fapt, pădurarul în cauză, responsabil cu paza și protecția pădurilor aflate în cantonul său, în cursul anului 2016, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, permițând unui administrator de firmă să taie ilegal și să sustragă arbori, prejudiciind astfel proprietarii terenurilor în cauză, spune aceeași sursă.

*5.000 mc lemn și 37 autovehicule confiscate anul trecut în Neamț

Polițiștii nemțeni au derulat, anul trecut, 112 acțiuni îndreptate împotriva delictelor silvice, la care au fost angrenate și alte instituții cu atribuții în domeniu.

Au fost aplicate 672 de contravenții la Legea nr. 171/2010 și 14 contravenții la H.G. nr. 470/2014, fiind confiscată cantitatea de 4.869,58 mc material lemnos, din care 3.469,88 mc bușteni, 590,65 mc cherestea și 809,05 mc lemn foc.

În cursul acțiunilor au mai fost confiscate 37 de autovehicule folosite la transportul ilegal de material lemnos, 11 atelaje hipo, 8 ferăstraie mecanice și 14 alte obiecte folosite la comiterea de infracțiuni sau contravenții.

Cristina IORDACHE