Alergolog la Roman, cabinet închis la spitalul judeţean

copil

Cine ne tratează alergiile de toamnă?

* În cabinetele private din Piatra Neamţ consultaţia se plăteşte, în timp romaşcanii au gratuitate

Alergiile par insignifiante în comparaţie cu alte afecţiuni, însă trebuie subliniat că, nedepistate la timp, pot genera îmbolnăviri grave. Deşi Casa de Asigurări de Sănătate are posibilitatea să deconteze consultaţii şi investigaţii de laborator pentru identificarea alergiilor, lipsa medicilor specialişti în sistemul public blochează accesul multor asiguraţi de servicii gratuite. Policlinica Piatra Neamţ a rămas, de două luni fără alergolog, după ce dr. Iuliana Carata a demisionat, iar eforturile conducerii spitalului judeţean de a atrage un medic nu au dat roade, din cauza salarizarării.În schimb, la Policlinica din Roman, care de ani buni nu a mai avut specialist, abia a angajat un doctor alergolog, pe dr. Adina Ionescu, venită de la Iaşi.

Cabinetele de specialitate din Piatra Neamţ pot fi numărate pe degetele de la o mână, iar asiguraţii sunt dezavantajaţi de faptul că medicii respectivi, unii veniţi cu ora din alte judeţe, nu au contract cu Casa de Sănătate şi, deci, consultaţiile se plătesc,  în jur de 60 de lei fiecare.

În această perioadă, potrivit specialiştilor, poţi fi alergic la polenurile de toamnă, de la consumul de morcov, de la unele condimente, de la seminţe de floarea-soarelui dar şi de la unele medicamente.

Alergiile netratate creează complicaţii în timp,  astfel încât este foarte important să le depistăm la timp. Rinita alergică, de exemplu, este considerată un factor de risc major pentru astmul bronşic. Poate să creeze şi complicaţii locale, de tipul sinuzitei şi otitei. Alergiile alimentare, de exemplu, pot să aibă manifestări severe, cum ar fi astmul bronşic, simptome digestive severe sau şocul anafilactic. În cazul copiilor, alergia netratată scade atenţia la şcoală şi conduce la absenteism.

 

 

Geanina NICORESCU