Alegerile pentru Camera Agricolă Neamţ

Traian Vararu 3

*Se mai „lucrează” la listele de candidaţi

*Locuri vacante la patronate, sindicate şi  cooperative

*Cine n-a plătit taxa, „zboară” de pe lista candidaţilor!

*La urnele de vot, pe 24 noiembrie

Ieri, s-au mai  „limpezit apele”  în privinţa candidaturilor pentru Camera Agricolă Neamţ fiind, cumva,  definitivate şi  listele de candidaţi. În Colegiul Judeţean al Camerei Agricole Neamţ, membrii vor fi  aleşi din toate categoriile profesioanale ce activează în agricultură şi activităţi conexe.

Ca să nu  fie discuţii, prin lege, a fost stabilită şi pondere a candidaţilor în Camera agricolă, sectoarele din care ei  tebuie să provină, pentru a asigura o cât mai bună reprezentativitate. Pe moment, a fost rezolvată şi partea financiară a procesului electoral, din resurse proprii.  Pentru că nu există finanţare de la bugetul de stat alocată alegerilor în camerele agricole, s-a apelat  la soluţia cea mai la îndemână: taxă de înscriere pentru candidaţi. Taxa este  de 2000 lei pentru asociaţiile profesionale, precum şi pentru celelelalte entităţi cu personalitate juridică. E vorba aici de sindicate, patronate, silvic, unităţi de cercetare, cooperative agricole, medici veterinari. Taxa de 1000 lei pentru fermieri, pe cele două categorii de vârstă, sub şi peste 35 de ani. A fost deschis un cont bancar pentru asta, care a fost comunicat celor interesaţi să candideze pentru Camera Agricolă Neamţ. Cuantumul taxei a fost stabilit în Comitetul judeţean de iniţiativă. Cine nu achită taxa, n-are ce căuta pe listele de candidaţi!

 

*”Concrenţă” doar între asociaţiile profesionale şi fermierii de peste 35 ani

Colegiul Judeţean al Camarei Agricole Neamţ va avea 25 de memebri, aleşi din rândul celor care lucrează direct în agricultură şi în activităţile conexe. Cei mai mulţi aleşi, 8 la număr, vor proveni din rândul asociaţiilor profesionale agricole, 2 de la patronate,  2 de la sindicatele din agricultură, 2 de la cooperativele agricole, 1 de la Silvic, 1 din unităţile de cerecetre-învăţământ, 4 din partea fermierilor cu vârsta de peste 35 de ani, 4 de la fermierii sub 35 de ani şi unul din partea medicilor veterinari.  Iniţial, pe listă erau 10 locuri rezervate asociaţiilor profesionale din agricultură şi doar câte 3 locuri pentru fermierii de peste şi, respectiv, sub 35 de ani.

Două locuri de la asociaţiile profesionale au fost „redistribuite”, câte unul pe cele două grupe de fermieri.

„Lista de candidaţi pentru Camera Agricolă Neamţ se cunoaşte, dar nu-i încă definitivată, n-a fost încă validată.  Sunt câteva situaţii în care nu s-a plătit taxa de înscriere, dar se pot trimite banii în orice clipă. În ultimul moment, s-a mai înscris încă o asociaţie profesioană, fiind acum 10 şi nu 9 canditaturi. Încă nu-i clară treaba cu Forumul Montan, cu sindicatul şi silvicul. Nu-i nici o problemă dacă nu vor fi ocupate toate cele 25 de locuri din Colegiul judeţean. Sunt judeţe care au 22- 23 ori 24 de membri în camera agricolă, nu neapărat 25”, ne-a declarat Traiana Vararu, vicepreşedintele Comitetului Judeţean de Iniţiativă Neamţ.

Pentru cele 8 locuri rezervate  asociaţiilor profesionale, iniţial se înscrisese 9 candidaţi, pe ultima sută de metri a mai venit una. Adică sunt 10 asociaţii profesionale care au fiecare câte 3 candidaţi. Cu doar câteva excepţii, unde sunt mai puţini candidaţi pe liste.

Una din cele 10 asociaţii profesionale  deja şi-a manifestat intenţia de a se retrage. Poate că mâine vom şti dacă a mai rămas sau nu în cursa electorală. La patronate este un singur înscris cu 2 candidaţi, un loc rămânând vacant. La fel s-a întâmplat şi la sindicate, fiind doar o singură candidatură, deşi sunt două locuri. Pentru silvic este rezervat un singur  loc, s-a înscris un candidat din partea unui ocol silvic privat, dar nu se ştie dacă va mai rămâne în competiţie, vorbea de o posibilă retragere. Pentru locul de la cercertare-învăţămân e înscrisă o singură unitate, cu 3 candidaţi. Un loc şi un singur candidat avem şi la poziţia destinată medicilor veterinari. Unde sunt 3 candidaturi pe un loc, cel mai bine plasat va face parte din Camera Agricolă Neamţ.

Marea „bătălie” pentru Camera Agricolă Neamţ se va da între fermieri. Aşa cum era de presupus,  „lupta” se va da între fermierii de peste 35 de ani. Aici sunt 12 înscrişi pentru doar 4 locuri.  La fermierii sub 35 ani, situaţia e clară, concurenţa fiind de aproape 1 la 1. Mai exact, pentru cele 4 locuri rezervate în Cameră, sunt 5 candidaţi.

Fiecare comună va avea secţia sa de votare,  „electoratul”  fiind alcătuit  din toţi fermierii înscrişi pe listele de subvenţii la APIA Neamţ. La nivelul judeţului, este vorba de 30.000 de fermieri.

 

*În fiecare judeţ, o singură cameră agricolă cu ștampilă

În fiecare judeţ va fi o singură cameră agricolă, avînd sediul în municipiul reşedinţă. Camera agricolă judeţeană poate înfiinţa camere agricole locale, dar fără personalitate juridică. Camera agricolă naţională poate înfiinţa camere agricole regionale, cu personalitate juridică.

Camerele agricole sunt definite ca organizaţii neguvernamentale deschise, apolitice, fără scop patrimonial, cu personalitate juridică, cu statut de utilitate publică. Ele sunt în create în scopul promovării intereselor fermierilor în  agricultură şi din activităţile conexe: industrie alimentară, silvicultură, piscicultură, turism rural şi agroturism. Camerele agricole trebuie să promoveze în rândul fermierilor politicile agrare comune, programele naţionale de dezvoltare rurală,  strategia şi politicile României  de susţinere financiară a agriculturii, a cercetării agricole fundamentale şi aplicate. Totodată, un rol deosebit trebuie să aibă în domeniul absorţiei fondurilor europene în agricultură . Atribuţii au şi în domeniul formării profesionale a fermierilor, al consultanţei agricole de specialitate. Camerele agricole sunt un partener de dialog al autorităţilor publice cu competenţe în domeniile agriculturii şi conexe, precum şi al autorităţi şi instituţii ale administraţiei pulice centrale şi locale, pe domeniile de competenţă.

Tina CONDREA