Alegeri la Camera Agricolă Neamţ

Denis Popovici, camera agricola

*Joi, ultima zi e depunere a candidaturilor

*Înscrierea e cu taxă de1000 ori 2000 lei!

Până pe 24 octombrie, inclusiv, trebuiesc definitivate  listele de candidaţi pentru Colegiu Judeţean al Camerei Agricole Neamţ. Practic, au mai rămas doar 3 zile! Lisele se depun la sediul Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă Neamţ, din strada Mihai Viteazul, nr. 32, de luni pănă vineri inclusiv, între orele 9-14. Comitetul judeţean de iniţiativă îşi vede de treabă, deşi sunt tot mai dese zvonurile că alegeri vor fi iarăşi amânate.

Denis Popovici, preşedintele acestui comintet, ne-a vorbit despre altceva şi nicidecum de amânarea alegerilor. „Pentru alegerile în camerele agricole nu există finanţare de la bugetul de stat, motiv pentru care s-a stabilit o taxă de încriere pe lista de candidaţi. Taxa  de 2000 lei se va parcepe de la asociaţiile profesionale, precum şi pentru celelelalte entităţi cu personalitate juridică. E vorba aici de sindicate, patronate, silvic, unităţi de cercetare, cooperative agricole, medici veternari. Taxa  va fi de numai 1000 pentru fermieri, pe cele două categorii de vârstă, sub şi peste 35 de ani. Este deschis un cont bancar pentru asta, care a fost cmunicat celor interesaţi să candideze pentru Camera Agricolă Neamţ. Cuantumul taxei a fost stabilit în Comitetul judeţean de iniţiativă. Este singura variantă pentru a asigura fondurile necesare alegerilor. Sunt multe cheltuieli cu organizarea celor 83 de  secţii de votare, buletine de vot, ştampile.”

De la Denis Popovici am dorit să şi care este „pulsul” înainte de alegeri, dacă e concurenţă mare, bătălie pe locurile din camera agricolă, dacă îi sperie ori nu taxa de înscriere.”Încă nu pot vorbi de concurenţă acerbă. Oamenii se interesează, tatonează terenul. Eu cred că lasă totul pe ultima suta de metri. Cât despre taxa, pot  să vă spun că înscrierea pe lista de candidaţi nu este obligatorie. Cine vrea să fie ales în Camera Agricolă Neamţ, plăteşte taxa de înscriere. Consider că nu-i o sumă prea mare. Unii chiar au zis că vor să vină cu sponsorizări, ca să poată fi acoperite toate cheltuielile generate de alegeri.”

Colegiul judeţean al Camerei Agricole Neamţ va avea 25 de membri,  aleşi din toate categoriile profesoanale ce activează în agricultură şi activităţi conexe. Prin lege este stabilită şi o anumită podere. Cei mai mulţi aleşi, 8 la număr, vor proveni din rândul asociaţiilor profesionale agricole, 2 de la patronate,  2 de la sindicatele din agricultură, 2 de la cooperativele agricole, 1 de la Silvic, 1 din unităţile de cerecetre-învăţământ, 4 din partea fermierilor cu vârsta de peste 35 de ani, 4 de la fermierii sub 35 de ani şi unul din partea medicilor veterinari.

Din cei 25 de membri se va alege preşedintele Camerei Agricole Neamţ şi celelalte organe de conducere. Iniţial lista arăta altfel, în sensul că două locuri de la asociaţiile profesionale au fost „redistribuite” câte unul la cele două grupe de fermieri. Bătălia mare ava fi pe cele 8 locuri de la asociaţiile profesionale judeţene din agricultură, dar şi pe locuri le destinate fermierilor, cu cele două categrii de vârstă. Situaţia cea mai de invidiat este de la sindicatele din agricultură. Lor le sunt rezervate două locuri în Camera Agricolă Neamţ. Până mai ieri, nu prea se vorbea de organizaţii sindicale agricole în Neamţ. Acum a apărut una. La cooperative, avem 3  astfel de instituţii care se vor „bate” pentru două locuri în cameră. La patronate, lupta este egală 2 la 2. Adică sunt 2 locuri şi avem doar două patronate.

Fiecare comună va avea secţie de votare,  votanţii fiind toţi fermierii înscrişi pe listele de subvenţii la APIA Neamţ. La niveleul judeţului, este vorba de 30.000 de fermieri.

*Camerele agricole, pentru promovarea intereselor fermierilor

Camerele agricole sunt definite ca organizaţii neguvernamentale deschise, apolitice, fără scop patrimonial, cu personalitate juridică, cu statut de utilitate publică. Ele sunt în create în scopul promovării intereselor fermierilor, persoane fizice şi juridice din agricultură, cu toate ramurile ei: industrie alimentară, silvicultură, piscicultură, turism rural şi agroturism, denumite activităţi conexe. Camerele agricole trebuie să promoveze în rândul fermierilor politicile agrare comune, programele naţionale de dezvoltare rurală,  strategia şi politicile României  de susţinere financiară a agricultrii, a cercetării agricole fundamentale şi aplicate. Un rol deosebit trebuie să aibă în domeniul absorţiei fondurilor europene în agricultură, industrie alimentară, silvicultură, piscicultură şi acvacultură. Atribuţii au şi în domeniul formării profesionale a fermierilor, al consultanţei agricole de specialitate.

Camerele agricole vor fi organizate să funcţioneze în fiecare judeţ, avînd sediul în municipiul reşedinţă de judeţ. La nivelul fiecărui judeţ poate funcţiona o singură cameră agricolă. Camera agricolă judeţeană poate înfiinţa camere agricole locale, dar fără personalitate juridică. Camera agricolă naţională poate înfiinţa camere agricole regionale, cu personalitate juridică.

Camerele agricole sunt un partener de dialog al autorităţilor publice cu competenţe în domeniile agriculturii şi conexe, precum şi al autorităţi şi instituţii ale administraţiei pulice centrale şi locale, pe domeniile de competenţă.

Tina CONDREA