sâmbătă, ianuarie 28, 2023
17 °c
Piatra Neamt
19 ° mar
18 ° mie
18 ° joi
19 ° vin
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA
  • Login
Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent al Judetului Neamt
Acasa ACTUALITATE

Alcoolismul, boala care devastează România

de Ceahlaul
8 ani în urmă
in ACTUALITATE
Reading Time: 6 mins read
0 0
A A
0
Alcoolismul, boala care devastează România
315
Vizualizari
Distribuie pe FacebookDistribuie pe Twitter

hard timesIoan, un alcoolic nemţean: „Alcoolismul este o boală foarte grea, chiar mai grea decât cancerul”.

Statisticile arată că peste 29 la sută dintre tinerii români, cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani, consumă excesiv alcool, în fiecare săptămână. Potrivit unui studiu realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, peste două milioane de români sunt dependenţi de alcool, consumul fiind de 10 litri pe cap de locuitor.

Din nefericire, consumul excesiv de alcool a devenit o obişnuinţă printre români, însă consumatorii uită că acest obicei are efecte uneori ireversibile asupra sănătăţii. Pe de altă parte,  alcoolicii trăiesc adevărate drame, care se răsfrâng şi asupra celor din jur, provocând de multe ori suferinţă, certuri, conflicte, ajungându-se de multe ori la acte disperate. „Această maladie aduce cu sine distrugerea a tot ce este important în viaţă. Ea îi afectează pe toţi cei aflaţi în preajma suferindului. Sursa de neînţelegeri şi de resentimente cumplite, alcoolismul aduce insecuritatea financiară, dezgustul patronilor şi al prietenilor; compromite fericirea copiilor nevinovaţi, a soţiilor şi părinţilor; seamănă tristeţea în familii, iar lista nenorocirilor rămâne deschisă”, spun membrii Alcoolicilor Anonimi din Moldova, pe pagina lor web.

Încercând să află mai multe amănunte despre dramele prin care trec atât dependenţii de alcool, cât şi familiile acestora, am stat de vorbă cu un alcoolic anonim, coordonatorul Asociaţiei Alcoolicilor Anonimi din Piatra-Neamţ, o comunitate de bărbaţi şi femei în care alcoolicii îşi împărtăşesc experienţa, cu scopul de a-şi rezolva problema comună şi de a-i ajuta şi pe alţii să se însănătoşească de pe urma alcoolismului. Interlocutorul nostru ne-a dat voie să-i spunem „Ioan”, fără a ne permite – din motive lesne de înţeles – să-i dezvăluim identitatea.

 

Rep.: Cum se justifică denumirea asociaţiei pe care o coordonaţi? De ce alcoolicii sunt anonimi?

Ioan: Considerăm anonimatul o problemă de natură spirituală, de aceea respectăm confidenţialitatea datelor şi a identităţii membrilor noştri. Totodată, nici nu dorim să ne lăudăm cu meritul de a fi renunţat la consumul de alcool, făcând declaraţii publice, pentru că deseori au loc recăderi. Pe de altă parte, alcoolismul este stigmatizat, în mod greşit, în România. În America, spre exemplu, personalităţile îşi declară public dependenţa de alcool, mărturisind că participă la întrunirile Alcoolicilor Anonimi, pentru că lumea percepe altfel această problemă.

 

Rep.: La noi, spre exemplu, există tendinţa de a asocia alcoolismul cu sărăcia sau cu cerşetoria…

Ioan: Nimic mai greşit. Cunosc exemple de persoane care ocupă funcţii înalte, chiar la noi în judeţ, şi care suferă de alcoolism. Ei mai pot controla încă situaţia, până într-o zi când se îmbolnăvesc de o boală incurabilă. Acum câţiva ani, am derulat un program, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, pentru constituirea la Iaşi a unui grup al alcoolicilor anonimi. Şi, pentru că cei de la Mitropolie desfăşurau un program pentru oamenii străzii, am făcut un test, verificând câţi dintre cerşetori sunt alcoolici. Am adus un set de fiole şi, în urma testului, am constatat că nici jumătate dintre ei nu sufereau de alcoolism…

 

„Scopul nostru primordial este acela de a rămâne abstinenţi şi de a-i ajuta pe alţi alcoolici să ajungă la abstinenţă.”

 

Rep.: Când s-a înfiinţat asociaţia de la Piatra-Neamţ şi cum se desfăşoară şedinţele?

Ioan: În 1994 a fost pusă piatra de temelie. Vreo doi ani, însă, asociaţia nu a funcţionat prea bine, pentru că e foarte greu de pornit un grup. În prezent, avem trei grupuri, fiecare grup organizând câte trei şedinţe pe  săptămână. Numărul membrilor variază mereu, pentru că unii vin, iar alţii pleacă. Şedinţele debutează cu o scurtă prezentare a asociaţiei şi a obiectivelor acesteia, apoi împărtăşim unii altora experienţele noastre. Singura cerinţă pentru participare ca membru este dorinţa de a înceta băutul. AAA-ul nu percepe nici cotizaţii, nici taxe de înscriere, finanţându-ne prin contribuţiile noastre. AAA nu se afiliază nici unei secte, nici unei formaţiuni religioase sau politice, nici unei organizaţii sau instituţii; Alcoolicii Anonimi nu doresc să se angajeze în nici o controversă; nu sprijină şi nu contestă nici o cauză. Scopul nostru primordial este acela de a rămâne abstinenţi şi de a-i ajuta pe alţi alcoolici să ajungă la abstinenţă.

 

Rep.: Care este filiera prin care un alcoolic ajunge la Asociaţia Alcoolicilor Anonimi?

Ioan: În primul rând, oamenii află unii de la alţii despre AAA. În al doilea rând, încercăm să oferim consiliere persoanelor care ajung în stare gravă la spital, bucurându-ne în acest demers şi de susţinerea preoţilor misionari. De asemenea, avem datoria de a promova obiectivele asociaţiei noastre şi în rândul medicilor de familie. Există suficiente informaţii şi pe internet, activitatea noastră desfăşurându-se în cadrul Alcoolicilor Anonimi din Moldova, informaţii ce pot fi accesate la adresa http://www.aamoldova.ro/. Frecvent, au loc întâlniri pe ţară al AAA, la Piatra-Neamţ sărbătorindu-se, în luna mai a acestui an, 20 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Alcoolicilor Anonimi.

 

Rep.: Cât de eficiente sunt programele desfăşurate în cadrul asociaţiei?

Ioan: Statisticile arată că, după un an de consiliere, mai rămân în asociaţie cam jumătate din câţi vin iniţial… Alcoolismul este o boală foarte grea, chiar mai grea decât cancerul, însă acest lucru nu se recunoaşte oficial. Este o boală fizică, psihică şi spirituală. Componenta fizică se tratează la spital, printr-o internare, dacă alcoolicul se află într-un stadiu avansat al bolii, însă problema psihică şi cea spirituală se rezolvă la grup. Pentru că alcoolicul nu poate ajunge singur la abstinenţa pe termen lung. Din păcate, aparţinătorii au partea lor de vină, pentru că nu ştiu cum să-i ajute pe cei dependenţi de alcool. Spre exemplu, din cauza certurilor din familie, lucrurile se agravează, iar băutul devine mai puternic. De aceea, noi ar trebui să susţinem şi cursuri pentru aparţinători. Alcoolismul este o boală de familie. Unde există un dependent există de asemenea  cel puţin patru co-dependenţi. Iar co-dependenţii au nevoie, la rândul lor, de consiliere. Cei mai mulţi nu înţeleg de ce trebuie să urmeze şi ei un program de recuperare, când există doar un singur consumator în familie.

 

Rep.: Care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgă un alcoolic pentru a se vindeca?

Ioan: Există o terapie în 12 paşi, care reprezintă o suma de principii, de natură spirituală. Asumarea acestor principii duce la eliminarea obsesiei de a bea, conferind suferindului capacitatea de a-şi reface personalitatea şi de a fi fericit şi util. Primul pas, şi cel mai important, este să recunoşti că ai o problemă. Recunoscându-ţi boala, eşti pe jumătate vindecat. Un alt pas, foarte important, este participarea la grup. Pentru că sunt oameni bine poziţionaţi din punct de vedere social, dar care, din cauza orgoliului, refuză să accepte că au o problemă şi nu vin la întâlnirile din cadrul asociaţiei. La polul opus se află oamenii mai modeşti, care îşi recunosc boala şi vin la consiliere, având şanse mari să se vindece.

 

Rep.: Cum trebuie ajutat un alcoolic, din punct de vedere spiritual?

Ioan: Latura spirituală este cea mai importantă, din punctul meu de vedere. Atunci când îi iei alcoolul unui alcoolic, trebuie să pui ceva în loc. Dacă nu pui un lucru bun, în acel gol intră ceva rău. Cunosc nişte persoane care s-au lăsat de băutură, fără să-şi dezvolte latura spirituală şi au ajuns nişte monştri. Au devenit agitaţi, egoişti, impulsivi, s-au înrăit, într-un cuvânt. De aceea, le povestim celorlalţi alcoolici ortodocşi cum am găsit duhovnicul potrivit, cum ne-am spovedit şi ne-am împărtăşit şi cât de mult ne-a ajutat acest lucru. Până acum, n-am cunoscut niciun alcoolic care să se fi vindecat, fără un ajutor de Sus.

 

Rep.: Un pas important, după cum spuneaţi, este participarea la grup. Ce se întâmplă cu cei care, din diferite motive, refuză să mai vină la aceste întâlniri?

Ioan: În urmă cu 16 ani, am cunoscut un alcoolic care, în urma terapiei de grup, şi-a revenit. Soţia, însă, l-a îndemnat să plece în străinătate ca să câştige bani, pentru a acoperi nişte datorii. Zilele trecute, această femeie m-a sunat, în disperare, ca să mă anunţe că soţul ei s-a apucat iar de băut… E dureros să afli aşa ceva…

În final, i-aş îndemna pe toţi cei care obişnuiesc să bea, să îşi pună următoarea întrebare: „De ce trebuie să folosesc alcoolul, ca să mă simt bine? Nu am cumva o problemă de natură spirituală?” Să punem punct acestui viciu, cât încă nu e prea târziu. Alcoolismul este mai grav decât cancerul, pentru că, atunci când afli că eşti bolnav de cancer, faci orice ca să te vindeci, însă alcoolicul minimalizează boala pe care o are, iar aceasta devine extrem de gravă.

A consemnat Irina NASTASIU

 

(Cei care doresc să participe la întâlnirile Asociaţiei Alcoolicilor Anonimi din Piatra-Neamţ pot obţine relaţii la numerele de telefon: 0749.171.617 0730.731.578 – Nicu; 0742.123.436; 0747.785.966 – Mitică; 0744.765.315;0755.307.196 Virgil, Gelu. Vom reveni în curând cu mărturiile tulburătoare ale unor alcoolici nemţeni.)

Taguri: alcoolismulboaladevasteazaRomania
Articolul anterior

  Astăzi şi mâine la TT: „Un spectacol ratat”

Urmatorul articol

Despre vot și schimbarea României

AsemanatoareArticole

Incendiu în comuna Dochia
ACTUALITATE

Incendiu în comuna Dochia

27/01/2023
316
Intervenţi ale Serviciului de Ambulanţă Neamţ
ACTUALITATE

Misiune deblocare ușă la Roman

19/01/2023
316
Autoturisme avariate de bucăți de azbest căzute de pe acoperișul unui bloc
ACTUALITATE

Autoturisme avariate de bucăți de azbest căzute de pe acoperișul unui bloc

18/01/2023
318
Accident rutier la Bodești
ACTUALITATE

Accident rutier la Bodești

15/01/2023
316
Din nou, accident în intersecția groazei: Nouă persoane implicate, dintre care şase victime
ACTUALITATE

Accident rutier în Dumbrava Roșie

15/01/2023
316
Accident în comuna Gherăiești
ACTUALITATE

Accident în comuna Gherăiești

11/01/2023
316
Mai multe articole
Urmatorul articol
Restaurația politică din Educație

Despre vot și schimbarea României

ȘTIRI RECOMANDATE

Fasolea autohtonă la „trântă” cu măslina de peste mări şi ţări

9 ani în urmă
315
Elevii nemțeni, premiați la concursul „Student pentru o zi“

Elevii nemțeni, premiați la concursul „Student pentru o zi“

7 ani în urmă
315
Comunicat de presă  Alimentarea cu gaze naturale va fi sistată la consumatori de pe mai multe străzi din Roman

Dulgherii navali pot „acosta“ pe lefuri bune în porturile din Marea Britanie

6 ani în urmă
315
Deschiderea Zilelor Cetăţii Neamţ, ediţia a XIV-a

Deschiderea Zilelor Cetăţii Neamţ, ediţia a XIV-a

9 ani în urmă
315

Urmariți-ne pe

Categorii

  • ACTUALITATE
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • Agricultura
  • ANUNTURI
  • Anunturi/Comunicate de presă
  • Ceasul Deşteptător
  • CETĂȚENEȘTI
  • Cronica neagra
  • Cronica Tv
  • CULTURA
  • Curriculum vitae ½
  • DREPT LA REPLICA
  • ECONOMIE
  • Editia printata
  • EDITORIAL
  • EDUCATIE
  • Exercitii pentru minte
  • FAPT DIVERS
  • Fara categorie
  • FOTO/VIDEO
  • INFRACȚIONAL
  • Interviu
  • PLUMBUL ZILEI
  • Po(z)na zilei
  • Prima pagina
  • PUBLICITATE
  • Revista Presei
  • SANATATE
  • Sarbatoare
  • Slider
  • SOCIAL
  • SPORT
  • traseism
  • VIAȚA LA ȚARĂ
  • ZOOTEHNIE

Etichete

accident agricultura amenzi azi bani campanie casa ceahlaul concurs copii cronica elevi Expozitie Fotbal furt Handbal incendiu inchisoare masina meteo munca neamt nemteni Piatra Neamt PNL politie politisti pompieri primar prins proiect PSD Roman Roznov SANATATE scandal scoala spital SPORT subventii UNIC victorie volei vreme vremea

ȘTIRI POPULARE

Plugin Install : Popular Post Widget need JNews - View Counter to be installed

Ceahlaul - Ziarul Nemtenilor (stiri din Neamt - social, dezvaluiri, cultura, sport, administratie)

Urmăriți-ne pe social media:

Știri recente

  • Incendiu în comuna Dochia
  • Pokerul și Jocurile Casino în România
  • Accident rutier la Vânători Neamț

ARHIVA ZIAR

ianuarie 2023
L Ma Mi J V S D
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
« dec.    

Categorii

Știri recente

Incendiu în comuna Dochia

Incendiu în comuna Dochia

27/01/2023
Pokerul și Jocurile Casino în România

Pokerul și Jocurile Casino în România

25/01/2023
Accident rutier la Vânători Neamț

Accident rutier la Vânători Neamț

25/01/2023
  • Adresa redactiei: Aleea Tiparului, nr. 14, Piatra-Neamt, jud. Neamt
  • Contact

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Fara rezultate
Vezi toate rezultatele
  • ACASA
  • ADMINISTRATIE/POLITICA
  • ECONOMIE
    • CETĂȚENEȘTI
  • SOCIAL
    • INFRACȚIONAL
    • VIAȚA LA ȚARĂ
    • FAPT DIVERS
    • EDUCATIE
  • SANATATE
  • SPORT
  • CULTURA
  • AGRICULTURA

© 2020 Ziarul Ceahlaul - Cotidian independent din judetul Neamt

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Accesați Politica de confidențialitate și cookie .