Ajutor de minimis pe sere şi solarii calamitate

sere

*Suma alocată: 15.000 euro

* Plăţile se fac în august 2014

*În Neamţ, 14 localităţi cu pagube

Guvernul a decis să acorde ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada aprilie – mai 2014 asupra culturilor agricole în spaţii protejate, respectiv sere şi solarii.

Ajutoarele de minimis se acordă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în

domeniul producţiei primare de produse agricole, pentru compensarea pierderilor datorate  calamitării  elementelor de acoperire a spaţiilor protejate, constatate de către comisiile de specialişti constituite prin ordin al prefectului.

Agriculua nemţeană nu a fost ferită nici ea de vitregiile naturii.

Dacă arucăm o privire asupra listei guvernamentale cu zonele în care serele şi solariile au fost calamitate, observăm că în judeţul Neamţ sunt trecute cele mai multe localităţi. Sunt 14 la număr, fiind vorba de: Dobreni, Piatra Neamţ, Ştefan cel Mare, Dochia-Băluşeşti, Români-Goşmani, Secuieni, Brusturi-Târzia, Răuceşti, Girov-Căciuleşti, Bîrgăoani-Băluşeşti, Roman, Tarcău, Zăneşti şi Săbăoani. Sunt supafeţe mici ocupate cu sere şi solarii, dar care sunt dispersate în tot judeţul.

 

* Mai mult de jumătate din sere şi solarii, afectate!

 

Detalii ne-a oferit Maricel Tălmcel, directorul Direcţiei pentru Agricultură Neamţ: „Atunci, imediat ce s-au produs pagubele, s-a format o comisie care s-a deplasat peste tot unde a fost nevoie. S-a făcut evaluarea pierderilor, care apoi a fost trimisă la Guvern.  În baza situaţiilor transmise din judeţe, s-a făcut lista centralizatoare, s-a dat hotărârea de guvern cu acordarea ajutorului de minimis. Din Neamţ, suprafeţele de serii şi solarii calamitate a  fost de 41.460 m.p. Mai mult de jumăate au fost afectate. La ora actuală, în judeţ avem înregistrate 12.406 m.p. de sere şi 64.417 m.p. de solarii. Banii care se dau sunt pentru stricla şi foliile distruse la ploile abundente din lunile aprilie-mai. Nu sunt aşa de mulţi, dar se dau. Agricultorii ar trebui să se înveţe să-şi asigure culturile”.

 

*Suma maximă, 15.000 euro pentru 3 ani consecutivi

Ajutorul de minimis se acordă producătorilor agricoli care au culturi agricole în spaţii protejate, respectiv în sere şi solarii. Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă sub forma unei subvenţii.

Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis care se acordă

este de 27,0 lei/ mp pentru geam-sere şi de 3,0 lei/mp folie de plastic-solarii.

Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unei întreprinderi nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi încele două exerciţii financiare precedente.

Foarte important! Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata oricăror trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc întreprinderilor într-o singură tranşă, începând cu data de 15 august 2014.

Pentru obţinerea sprijinului financiar, solicitanţii întocmesc cereri

şi le depun la primăriile unde au serele şi solariile. Direcţia agricolă trebuie să se asigure că că sumele alocate unui beneficiar nu depăşesc plafonul maxim de 15.000 euro, pentru 3 ani consecutivi. Dacă a mai primit astfel de ajutoare,  agricutorul trebuie să aibă grijă să se încadreze suma maximă. Dacă primeşte mai mult, va trebui să dea banii înapoi!

Tina CONDREA