Ajutor de minimis în apicultură

Tina-ajutor apicultură*Valoarea totală- 15.000 euro

A fost aprobată schema de plată a ajutorului de minimis pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile manifestate în perioada mai – iulie 2014,  cele care au produs pagube asupra sectorului apicol.

Ajutorul de minimis reprezintă o plată compensatorie acordată unui apicultor a cărui valoare cumulată, pe durata a trei exerciţii financiare nu depăşeşte

suma de 15.000 euro.

Ajutorul de minimis se acordă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în sectorul apicol, în domeniul producţiei primare, care au cheltuieli suplimentare necesare continuării ciclului de producţie, cauzate de fenomenele hidrometeorologice nefavorabile din perioada mai – iulie 2014.

Pentru a fi eligibile la acordarea ajutorului de minimis, apicultorii trebuie să solicite ajutoare de minimis, să aibă familiile de albine înscrise în Registrul agricol,

să aiba familii de albine într-o zonă afectată de condiţii hidrometeorologice nefavorabile,  să aibă stupii identificaţi conform Sistemului unitar de identificare a stupinelor şi stupilor, să dețină carnetul de stupină.

 

*Banii se dau până pe 28 februarie 2015

 

Valoarea sprijinului financiar acordat prin schema de ajutor de minimis se exprimă

sub forma unei subvenţii, care se acordă pentru cheltuielile suplimentare efectuate de aceştea, suportate ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile din perioada mai – iunie 2014.  Cuantumul  sprijinului financiar este de până la 50% din cheltuielile efectuate cu achiziția hranei necesare menținerii efectivului de familii de albine, dar nu mai mult de 4 lei/ familia de albine pentru o stupină de până la 75 familii; până la 50% din cheltuielile efectuate cu achiziția hranei necesare menținerii efectivului de familii de albine, dar nu mai mult de 7,5 lei/familia de albine pentru o stupină cu peste 75 familii.

Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unui apicultor nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente. Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc întreprinderilor până la 28 februarie

 

*Cererile se depun la Direcţia Agricolă

Direcția pentru Agricultură Neamţ înregistrează cererile, le verifică împreună cu documentele anexate şi întocmesc Registrul de evidenţă a beneficiarilor de sprijin financiar prevăzut de schema de ajutor de minimis în apicultură.  Tot aici se calculează, determină şi aprobă sumele aferente reprezentând sprijin financiar, pentru fiecare beneficiar în parte și se asigură că sumele totale care se acordă solicitantului se încadrează în plafonul maxim.

Se consideră ajutor necuvenit sumele încasate prin înscrierea sau atestarea de către beneficiari a unor date ori situaţii nereale pe documentele aferente

ajutorului de minimis în apicultură. Sumele reprezentând ajutor necuvenit se recuperează de la beneficiarii ajutorului de stat.

Tina CONDREA