Ajutor în agricultura ecologică

Tina-agricultură ecologică*Doar  fermele vegetale intră la plată

*Valoarea totală: 15.000 euro

Este vorba de un ajutor de minimis specific compensatoriu acordat exploataţiilor vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică. Schema nu se aplică în cazul ajutoarelor a căror valoare este fixată pe baza preţului sau a cantităţii de produse cumpărate ori introduse pe piaţă, nici ajutoarelor destinate activităţilor legate de export către ţări terţe sau către alte state membre.

Bugetul total estimat al schemei este de 10.600.000 lei, la un  numărul maxim de beneficiari de 9.600. Durata de aplicare a schemei este cuprinsă între 1 octombrie şi 31 decembrie 2014.

 

* Valoarea totală: 15.000 euro

 

Beneficiarii schemei de minimis sunt societăţie agricole ori fermieri care deţin exploataţii vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică şi care se află sub contract cu un organism de inspecţie și certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene şi aprobat de Ministerul Agriculturii.  Ajutorul de minimis se acordă beneficiarilor care au exploataţiile agricole cu suprafeţe cuprinse între 0,30 ha – 5 ha ori între 5,1 ha – 20 ha. Valoarea ajutorului specific compensatoriu acordat prin schema de minimis se exprimă sub forma unei subvenţii.  Cuantumul sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis care se acordă  diferenţia pe cele două tipuri de ferme. Este aproximativ 270 euro/ pentru exploataţiilel agricole ecologige de până la 5 ha şi aproximativ 192 euro/explotaţie, pentru cele cu suprafeţe între 5 şi 20 ha. Valoarea totală a ajutorului de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare.

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarului începând cu data de 1 noiembrie 2014.

 

*În Neamţ, majoritatea „ecologiştilor” au ferme vegetale

 

Marea majoritate a celor care au trecut la „ecologişti” sunt producători agricoli. Anul trecut erau 35 din totalul de 43. În rest sunt producători şi, în acelaşi timp, şi procesatorii propriilor produse agricole, ori numai procesatori. În momentul de faţă, la nivelul judeţului, 2130 hectare sunt destinate agriculturii ecologice, aflată în anii I şi II de conversie de la agricultura tradiţională la cea ecologică. Este vorba de 1850 ha teren arabil şi 280 ha păşuni şi fâneţe.

Anul acesta, înainte de a se închide lista înscrierilor la agricultura ecologică,  erau înregistraţi în jur de 50 de operatori. Trendul este acelaşi, adică cei mai mulţi sunt cu ferme vegetale.

Tina CONDREA