Agricultura nemțeană, în ferme mari

agriculturaProducţiile din județ, peste media pe ţară!

La principalele culturi agricole, producţiile medii realizate în judeţul Neamţ sunt peste media pe ţară! Performanță care ține, în primul rând, de felul cum se lucrează pământul din agricultura nemţeană. Vorbim de comasare, de mărimea exploataţiilor agricole şi de dotarea tehnică.
La ora actuală, peste 83.000 hectare se lucrează în exploataţii agricole, mai bine de jumătate din terenul arabil al judeţului Neamţ! Din cele 83.000 ha cele mai multe terenuri sunt lucrate de exploataţii agricole mari, restul la ferme mai mici.
Fapt ce permite efectuarea mecanizată a lucrărilor agricole, cu utilaje performate, care pot aplica agrotehnica modernă. Pentru că, cine a comasat terenul, are şi dotarea tehnică necesară, se poate încadra în termen şi ca epocă de semănat, respectă şi normele de calitate a lucrărilor agricole.

Pământul rodește, dar tot nu îmbogățește…

Avem pământ roditor, care dă fermierilor recolte bogate an de an. Când vom avea şi agricultori bogaţi? Aici e marea problemă.Trecutul an agricol a fost unul bun ca producţii obţinute. Dacă ne uităm şi ce la a intrat în contul fermierilor, apare o mare discrepanță. Prețul scăzut de vânzare a produselor e cel care adâncește prăpastia…Fluctuaţia mare de preţ dăunează foarte mult situaţiei financiare dintr-o fermă.
Înainte de ieșirea în câmp, agricultorul îşi face multe calcule, stabileşte programe de culturi în mai multe variante, contând pe anumite câştiguri. Din păcate, toamna vede că socoteala nu mai iese. Din mai mute cauze. Dacă l-au ocolit vitregiile vremii, sigur nu scapă de capriciile vremurilor…
Până ce preţurile nu se vor stabiliza, nu va fi bine nici pentru pentru agricultori nemțeni. Ei tot încearcă să optimizeze cheltuielile şi producţiile. Dar singuri nu reuşesc! Este nevoie de politici agricole adecvate, pe termen mediu şi lung.

Tina CONDREA