Agricultura modernă şi dispariţia păsărilor…

Tina-Agricultura foto 1*La Vânători-Neamţ, proiect pentru conservarea speciilor de păsări

Acum, Europa are cu 421 milioane de păsări mai puţin decât în urmă cu 30 de ani.  Dispariţia înaripatelor este pusă pe seama expansiunii rapide a agriculturii, dar și a lipsei habitatelor corespunzătoare. Este concluzia  la care au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Exeter. În plus, studiul a arătat faptul că aproximativ 90% din pierderile au fost la 36 de specii mai comune, inclusiv vrăbii de casă, ciocârlie, potârnichi gri și grauri.

Cercetătorii au pus declinul populațiilor de păsări pe seama metodelor agricole moderne, deteriorarea calității mediului și fragmentarea habitatelor. Ei au sugerat ca finanțarea pentru conservarea habitatelor să crească şi eforturile să fie direcționate pe scară largă către programele de îmbunătățire a mediului înconjurător.  Și noile scheme de agro-mediu ar trebui să urmărească, să ofere soluții reale pentru declinul speciilor de păsări, fie rare sau comune.

Autorul principal de studiu Dr. Richard Inger a spus: „Este foarte îngrijorător faptul că cele mai comune specii de păsări sunt în scădere rapidă, pentru că acest grup de păsări este cel de pe urma căruia oamenii au cele mai multe beneficii”.

De remarcat că  toate speciile comune de păsări sunt în scădere. Numărul de Robins şi mierle ar fi în creştere. Şi unele populațiile de specii rare, inclusiv corbi sau vulturi, sunt în creștere în ultimii ani. Acest lucru este probabil să fie rezultatul unei acțiuni de conservare și protecție juridică în Europa.

Pentru acest studiu, oamenii de ştiinţă au analizat datele despre 144 de specii de păsări Europene din mai multe mii de studii individuale în 25 de țări diferite.

 

*La Vânători-Neamţ: proiect european pentru  protejarea păsărilor

 

Cu mai bine de 3 ani în urmă a fost implementat proiectul „Măsuri pentru managementul speciilor de păsări de interes comunitar din Parcul Natural Vânători-Neamt, prin implicarea comunităţilor locale din comuna Vânători-Neamţ”. Vorbim de un proiect cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regionalaăprin Programul Operaţional -Sectorial Mediu, în valoare totală de 1.494.314 lei.  Există aici o zonă naturală, bine conservată în care trăiesc foarte multe specii de păsări. Specialiştii în domeniul, la momentul în care s-a finalizat implementarea proiectului european , au spus că zona cu o aglomerare de păsări rare se aseamănă foarte tare cu Delta Dunării, din acest punct de vedere. Nu întâmplător au fost alocate fondurile europene pentru conservarea biodiversităţii din acel areal înclus în Parcul Natural Vânători-Neamţ.

Parcul Natural Vânători-Neamţ este o arie protejată constituită în anul 1999, cu statut de parc natural, destinată protejării moştenirii naturale, spirituale şi culturale a zonei, gospodăririi durabile a pădurilor, conservării peisajului şi tradiţiilor locale, reintroducerii zimbrului în arealul său natural şi încurajării turismului bazat pe aceste valori.

Zona include o largă paletă de valori naturale, culturale şi istorice; în consecinţă, obiectivele administraţiei parcului sunt diverse, legate de specificul local, în acord cu principiile general valabile ale managementului ariilor protejate. Existenţa tuturor acestor valori şi importanţa integrării armonioase a rezultatelor activităţii umane cu mediul înconjurător, necesită elaborarea şi implementarea unui plan de management specific ariei luate în considerare. În acest mod se poate urmări îndeplinirea obiectivului major al parcului, respectiv conservarea biodiversităţii, în cadrul unei strategii adecvate, prin măsuri cu caracter unitar, care să permită cunoaşterea cât mai detaliată a situaţiei existente şi stabilirea unor obiective realiste.

Tina CONDREA