Agricultură în spații protejate 

Tina-spa_ii protejate* În Neamţ, 8,9 ha sere și solarii

Din acest an, intră în vigoare o schemă nouă de plăți destinată fermierilor profilați pe legumicultură și pomicultură. E drept, judeţul Neamţ, prin condiţiile pedoclimatice specifice,  este mai puţin pretabil leguminoaselor. Dar asta nu înseamnă că chiar nu avem şi astfel de culturi agricole. Pe suprafeţe mari, ele se regăsesc mai  cu seamă în zona Romanului. Culturi de câmp, dar şi în spaţii protejate, serii şi solarii. Mai puţine sere și solarii, dar aveam şi din astea.  Pe total, în judeţ, sunt înfiinţate  1,6 hectare de sere şi 7,3 hectare de solarii. La pomicultură stăm ceva mai bine. Poate că situaţia se va mai schimba, având în vedere noile alocări financiare destinate special acestui sector agricol. Iată-le:

*Bani în plus pentru legumicultori şi pomicultori

Acum, în programul de ajutoare financiare cuplate este inclusă o schemă nouă de plăţi prin care vor fi sprijiniţi fermierii din domeniiile legumiculturii şi pomiculturii. Mai exact, vor fi stimulaţi financiar cultivatorii de legume în spaţii protejate, dar şi cei care  cultivă legume şi fructe destinate  procesării.

Sprijinul financiar cuplat se acordă pentru culturile de mazăre şi fasole  în cuantumul de 500 de euro/ha/an,  pentru legumele cultivate în solarii – 3.200 de euro/ha/an, pentru legumele cultivate în sere  –  6.300 de euro/ha/an, pentru tomatele destinate procesării -1.400 de euro/ha/an, pentru castraveţii cornison destinaţi industrializării – 500 de euro/ha/an. În pomicultură, pentru măr, prun, cais, piersic, cireş şi vişin  ajutorul financiar este de 320 de euro/ha/an.

Foarte important de ştiut pentru cultivatorii de legume şi fructe! Aceste subvenţii se primesc doar la sfârşitul anului. În plus, fermierii sunt declaraţi  eligibili  la plată doar dacă justifică cu documente că au valorificat producţia şi au livrat legumele şi fructele unor fabrici spre procesare.

Tina CONDREA