Agricultura ecologică, un nou termen

Tina-agricultură ecologică* Cererile se depun până pe 28 noiembrie

Guvernanţii pun la bătaie un buget de peste 7 milioane de euro pentru plăţile anuale suplimentare pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică. Totodată, au prelungit până pe 28 noiembrie termenul limită pentru depunerea cererilor de atestare a agriculturilor ecologişti. Anterior, data ultimă pentru depunerea cererilor expira pe 31 august 2014. Cererile se depun  în vederea obţinerii sprijinului financiar destinat fermerilor care au trecut la agricultura ecologistă, ajutor care va fi plătit până la 30 iunie 2015.

Înregistrarea  celor care au trecut la agricultura ecologică se face anual, la Direcţia pentru Agricultură Neamţ. „Ultimatumul” din 28 noiebrie nu este valabil şi pentru fermierii care fac pentru prima dată înregistrarea, adică abia din acest an s-au profilat pe agricultură ecologică. Ei pot depune cererile pentru înregistrarea la „ecologişti” până pe 31 decembrie. Din 2015 trec şi ei la înregistrarea anuală, dacă rămân în sistemul agriculturii ecologice.

Direcţia pentru Agricultură Neamţ face doar înregistrarea agricultorilor ecologişti, pentru că de partea de verificare şi certificare se ocupă organisme anume înfiinţate. La nivelul judeţului acţionează 21 de organisme de certificare, în cea mai mare parte fiind firme străine cu reprezentanţe şi la Neamţ.

 

 

*Mai mulţi bani pentru ecologişti

 

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a solicitat şi obţinut de la Comisia Europeană o suplimentare a sumei ce va fi distribuită fermierilor care intră în conversie în anul 2014. Astfel, de la anul, producătorii agricoli în conversie vor primi peste 600 de euro pe hectar. Pe lângă subvenţia pe care o vor primi pentru conversie, începând din 2015 până în anul 2020, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Agricultura Ecologică va beneficia de sume record, pornind de la 250 euro/ha/an, până la 400 euro/ha/an, în funcţie de tipul de cultură.

 

*Sancţiuni mult mai dure!

 

În pregătire este un set de măsuri privind verificarea activităţii exploataţiilor agricole trecute la agricutura ecologică. Inspectorii care vor realiza controale „de formă” vor deschide propriul buzunar. Asta ca urmare a faptului că se întrevăd sancţiuni foarte dure pentru verificările superficiale în fermele ecologice. Dacă vestea privind sumele mari de care vor beneficia fermierii ecologişti, începând de anul  viitor, atrage privirile practicanților acetui tip de agricultură, noile prevederi care urmează a fi luate nu sunt tocmai pe placul lor. Cel puțin al unora dintre ei.

Până acum, penalizat era doar fermierul profilat pe agricultura ecologistă. Fireşte, cel  care nu respectă regulile prevăzute de legislaţia specifică. Subit, Ministerul Agriculturii  vrea să schimbe foaia. De această dată, în vizor au intrat organismele de inspecţie şi certificare a exploataţiilor ecologice. Când se dovedesc a fi mai îngăduitoare cu prilejul controalelor, imediat se vor aplica sancţiunile de rigoare. Unele foarte dure. „Îngăduinţă” care a făcut ca, în ultima vreme, pe piaţă să se constate folosirea frauduloasă a termenilor de ecologic, biologic, organic și care pot induce în eroare consumatorul. Este motivul pentru care Ministerul Agriculturii a întocmit un nou proiect de act normativ. Asta înseamnă că, de acum înainte, pe lângă sancţionarea operatorilor care nu respectă regulile specifice sistemului de agricultură ecologică, trebuie aplicate sancţiuni şi organismelor de inspecţie şi certificare care nu respectă obligaţiile prevăzute de legislaţia în vigoare. Potrivit acestui proiect legislativ, inspectorii ar putea fi amendaţi cu sume cuprinse între 25.000 lei şi 40.000 lei, dacă în sarcina lor se constată abateri.

Firmele de inspecţie acreditate sunt obligate să efectueze control în fermele ecologice cel puţin o dată pe an, pe bază de contract de prestări servicii.

Tina CONDREA