Agricultura ecologică, plăţi suplimentare

agricultura*Vineri, ultima zi de primire a cererilor

Vineri  este ultima zi când, la APIA Neamţ, se mai primesc cereri privind ajutorul specific sub formă de plăţi anuale suplimentare care se acordă pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră care sunt înregistrate în perioada de conversie. Vorbim de perioada de trecere de la agricultura convenţională la agricultura ecologică, care poate dura între 2-3 ani. Timp în care pământul este”detoxifiat”, ca apoi să poată fi folosit pentru agricultura ecologică. Fermierul bagă bani în pământ şi nu obţine nici un câştig.

Valoarea ajutorului specific pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică pentru anul 2014 a fost suplimentată la nivel naţional la suma de 7.098.000 euro, din care 5.798.000 euro pentru producţia vegetală şi 1.300.000 euro pentru producţia animală.

 

*În Neamţ, 50 de agricultori ecologişti

 

Înregistrarea  celor care au trecut la agricultura ecologică se face anual, la Direcţia pentru Agricultură Neamţ. „Ultimatumul” din 28 noiembrie nu este valabil şi pentru fermierii care fac pentru prima dată înregistrarea, adică abia din acest an s-au profilat pe agricultură ecologică. Ei pot depune cererile pentru înregistrarea la „ecologişti” până pe 31 decembrie. Din 2015 trec şi ei la înregistrarea anuală, dacă rămân în sistemul agriculturii ecologice. Până acum, la Direcţia pentru Agricultură Neamţ s-au înregitrat 50 de fermieri care au trecut la sistemul agriculturii ecologice. Mai majoritate sunt producători agricoli, dar avem şi procesatori, comercianţi şi exportatori de produse agricole ecologice.

Direcţia pentru  Agricultură Neamţ face doar înregistrarea agricultorilor ecologişti, că de partea de verificare şi certificare se ocupă organisme anume înfiinţate. La nivelul judeţului acţionează 21 de organisme de certificare, în cea mai mare parte sunt firme străine cu reprezentanţe şi la Neamţ.

Cuantumul plăţii anuale suplimentare pentru o exploataţie agricolă ecologică  se calculează de catre Agentia de Plăţi si Interventie pentru Agricultură, după finalizarea tuturor verificărilor, prin raportarea plafonului alocat pentru fiecare sector la numarul fermelor eligibile, având în vedere plata anuală suplimentară maximă alocată pe exploataţie pentru fiecare categorie de dimensiune a fermelor agricole.

Dacă plafonul solicitat depăşeste pe cel alocat pentru fiecare sector, plata anuală suplimentară se diminuează procentual cu aceeaşi valoare pentru toate categoriile de dimensiune a exploataţiei ale sectorului respectiv.

În situaţia în care beneficiarii nu utilizează în totalitate plafonul alocat unui sector pentru care se acordă ajutor specific, respectiv producţie vegetala sau producţie animalieră, diferenţa se redistribuie către celălalt sector.

Tina CONDREA