Agricultura ecologică nemţeană, la 10 ani  

Tina-Cãtinã 1* Mai mulţi bani pentru fermierii bio

În urmă cu 10 ani, agricultura ecologică a început să prindă rădăcini şi în judeţul nostru.  An în care s-au înregistrat primii doi operatori în acest domeniu. Acum avem 50 de operatori ecologici nemţeni. Pe activităţi, ei sunt grupaţi astfel: 48 producători agricoli, 2 procesatori, 3 comercianţi, un exportator şi un operator profilat pe flora spontană. Nu încercaţi să-i adunaţi, că nu sunt 50! Nu pentru că un producător agricol ecologist poate fi, în acelaşi timp, procesator, comerciant ori exportator! Cum e cazul Direcţiei Silvice Neamţ care ocupă, concomitent, poziţiile  de procesator şi  exportator  cu fructe de pădure, dar  şi pe cea din domeniul florei spontane.

În ultimii  5 ani, numărul operatorilor în agricultuta ecologică oscila în jurul cifreri de 45. Acum sunt 50 de ecologişti, cu tendinţă de creştere. Asta pentru că, din acest an, fondurile europene alocate sistemului de agricultură ecologică sunt mult mai consistente.

*Zootehnie bio

Agricultura ecologică nemţeană a pătruns masiv şi în zootehnie. La ora actuală, în sistem bio, figurează 400 bovine, 170 ovine şi caprine şi 44 de porci. În apicultura ecologistă sunt înregistraţi 8 operatori care deţin un total de 1250 familii de albine. Pentru ca animalele să fie menţinute în „dieta” ecologică,  şi păşunea trebuie să fie întreţinută şi exploatată tot în acest regim. Astfel, la nivelul judeţului  Neamţ, avem 500 hectare de păşune trecute la sistemul agriculturii ecologiste.

*Cătina ecologică, mai multe ferme

Cătina ecolgică face o „figură” frumoasă, în sensul că se tot extind suprafeţele plantate cu aceşti arbuşti miraculoşi pentru sănătatea omului. În momentul de faţă, deja sunt înfiinţate 7,5 hectare de cătină ecologică în comunele Păstrăveni, Petricani şi Dochia. În curs de înfiinţare sunt alte plantaţii de cătină ecologică: 3 ha la Răuceşti şi câte 20 hectare în comunele Dobreni şi Mărgineni.

Până să ajungi să plantezi cătina ecologică,  mai întâi trebuie să pregăteşti ecologic terenul. Este vorba de perioada conversie, care, în cazul acestor culturi, durează 3 ani. Timp în care tot investeşti în terenul respectiv, dar nu obţii nici un venit în perioada de conversie.

*Agricultura ecologică, o prioritate

Agricultura ecologică reprezintă o prioritate, dovadă că, în acest an, beneficiază de fonduri europene nerambursabile de aproximativ 200 de milioane de euro.  Încă o facilitate: toate proiectele care merg către acest sistem vor avea punctaj suplimentar!

În plus, plățile pentru agricultura ecologică, care se fac prin APIA Neamţ, vor continua până anul 2020. Fermierii înregistrați în sistemul agriculturii ecologice  vor primi subvenţii suplimentare de 500 de euro/hectar/an pentru cultivarea legumelor,Livezi-  620 de euro/hectar/an, viţă de vie-530 de euro/hectar/an și 365 de euro/hectar/an pentru cultivarea plantelor medicinale.

Banii europeni destinaţi agriculturii ecologice vin pe două direcţii: plata pe suprafaţă și fondurile alocate în perioada de conversie, menite a compensa lipsa veniturilor în anii în care se face trecerea de la gricultura tradițională la cea bio.

Două sunt motivele pentru care agricultura ecologică este considerată a fi o prioritate şi ca urmare i se dă atenţia cuvenită. E o chestiune de trend. Tot mai mulţi fermieri se orientează spre acest sistem de a face agricultură. Asta pentru că şi consumatorii şi-au schimbat opţiunile, preferând produsele agricole ecologice. Chiar dacă astfel de mărfuri sunt ceva mai scumpe. Ele  sunt mai sănătoase.

Tina CONDREA