Agricultură ecologică, după reguli noi

niculina sorlescu2

* Este vizată activitatea de inspecţie şi certificare

* În Neamţ, peste 2130 ha cultivate în sistem ecologic

Ministerul Agriculturii a emis un ordin pentru aprobarea noilor reguli privind organizarea sistemului de inspecţie şi certificare în agricultură ecologică. Ordin prin care s-au delegat atribuţiile de control unei entități mandatate de MADR, denumită Entitate Mandatată. Detalii i-am solicitat Niculinei Sorlescu, inginerul care se ocupă cu agricultura ecologică în cadrul Direcţiei pentru Agricultură Neamţ: „Noile reglementări vizează mai mult activitatea de inspecţie. Pe partea de înregistrare a produselor agricole ecologice, modificările sunt mai puţine, s-au restrâns nişte termene. Operaturii nu sunt vizaţi de noile reglementări, ei trebui să respecte normele după care se obţin produsele ecologice, pentru care sunt înregistraţi şi certificaţi”

* Anual, 40-45 de operatori nemţeni în agricultură ecologică

Cei mai mulţi dintre fermierii trecuţi la “ecologişti” sunt producători agricoli. Anul trecut erau 35 din totalul de 43. În rest sunt producători şi, în acelaşi timp, şi procesatorii propriilor produse agricole, ori numai procesatori. În momentul de faţă, la nivelul judeţului, 2130 hectare sunt destinate agriculturii ecologice, aflată în anii I şi II de conversie de la agricultura tradiţională, la cea ecologică. Este vorba de 1850 ha teren arabil şi 280 ha păşuni şi fâneţe. Culturile agricole ecologice sunt şi ele din cele mai diverse, începând cu grâu, porumb, soia, orz, orzoaică, rapiţă, floarea soarelui, cartofi, pomi fructiferi, plante medicinale, flora spontană. Mai aparte pare a fi profilul SC “Cătinofort” Dobreni, care are o fermă pentru cătină ecologică, aflată în anul III de conversie. Şi nu-i sigura firmă cu acest profil, ferme de acest gen mai sunt încă două, la Girov şi la Topoliţa-Grumăzeşti.

* Cerinţe: studii de specialitate şi experienţă în domeniu

Organismele candidate pentru aprobare ca Entitate Mandatată în agricultura ecologică trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe cerinţe. Musai trebuie să aibă pregătire studii superioare ori postuniversitare de specialitate în domeniile: agricultură, horticultură, zootehnie, medicină veterinară, ecologie sau industrie alimentară şi experienţă specifică în domeniul agriculturii ori agriculturii ecologice de minimum un an. Certificatul de aprobare acordat unei Entităţi Mandatate are valabilitate de 1 an. Pe tot parcursul procedurii de aprobare se păstrează confidenţialitatea informaţiilor obţinute, la toate nivelurile. Numărul de cod al Entităţii Mandatate, acordat la prima aprobare, se păstrează pe toată perioada desfăşurării activităţii acestuia.

* Supraveghere şi control

Controalele de supraveghere se realizează de către reprezentanţii structurii teritoriale cu atribuţii în domeniul inspecţiilor tehnice, pe un eşantion de de minimum 5% operatori, selectat din totalul operatorilor aflaţi cu contract de prestări de servicii. Eşantionul se va stabili în funcţie de sancţiunile aplicate operatorilor pentru activitatea din anul anterior, precum şi după efectuarea inspecţiilor fizice obligatorii ale operatorilor, pentru anul în curs. Reprezentanţii cu atribuţii în domeniul inspecţiilor tehnice au obligația de a verifica toţi operatorii cu suprafeţe mai mari de 50 ha, exploatate în sistemul de agricultură ecologică şi care obţin producţii mari, comparativ cu cele obţinute în sistem convenţional, în vederea eliminării oricărei suspiciuni de folosire a substanţelor interzise în agricultura ecologică.

În cazul identificării de nereguli, încălcări, erori, în termen de 15 zile lucrătoare, se va realiza raportul de evaluare, în care se vor preciza elementele identificate şi se va un avertisment scris. În termen de 15 zile lucrătoare de la primirea raportului, Entitatea Mandatată  întreprinde acţiunile necesare pentru remedierea deficienţelor şi prezintă dovada implementării acţiunilor corective.

* Sanctiuni aplicate Entităților Mandatate

Autoritatea competentă aplică Entităţii Mmandatate, în funcție de gravitatea neregulilor constatate, următoarele sancțiuni: avertisment scris, constatarea de nereguli, încălcări, motive de îngrijorare, erori, în timpul verificărilor efectuate de autoritatea competentă, care indică faptul că activitatea EM nu are nivelul de performanţă necesar. În această situaţie, EM, în termen de 30 de zile, trebuie să prezinte structurii cu atribuții de inspecții tehnice în domeniul agriculturii ecologice, o notă explicativă şi dovezi care să confirme că s-au aplicat acţiunile corective necesare pentru problemele identificate în raportul elaborat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Se aplică suspendarea activității Entităţii Mandatate pentru o perioadă de 3 luni în cazul primirii a două avertismente consecutive în cadrul aceluiași an. EM cărora le-a fost retrasă aprobarea privind desfăşurarea activităţii de inspecţie şi certificare nu au dreptul să depună o nouă solicitare pentru aprobare pe o perioadă de 5 ani de la retragerea aprobării.

*Obligațiile operatorilor din agricultură ecologică

Operatorii trebuie să respecte toate normele de producție ecologică, şi să-și înregistreze, în fiecare an, activitatea în sectorul de agricultură ecologică la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, prin direcţiile agricole. Operatorilor, care sunt înregistrați în sistemul de agricultură ecologică cu fișă de producător la producție vegetală, le este interzisă, pentru culturile anuale, cultivarea în paralel a aceleiași specii, în sistemul conventional și în sistemul ecologic. Operatorii înscriși în sistemul de agricultură ecologică care desfășoară activitate de comercializare sunt obligați să accepte prelevarea de probe în vederea efectuării de analize din toate loturile de produse ecologice pentru care se eliberează certificate de tranzacție. Fac excepție  operatorii care comercializează cantități mici de produse, sub 10 tone.

Pentru anul 2014, certificatele aprobate îşi menţin valabilitatea până la data de 30 aprilie.

Tina CONDREA