Agricultură ecologică, după reguli noi

Tina-agricultură ecologică, Niculina Sorlescu*Înregistrarea „ecologiştilor, până pe 15 mai

* În Neamţ, 41 operatori şi 2130 ha cultivate ecologic

În ultima vreme s-a venit cu foarte multe reglementări în domeniul agriculturii ecologice. Cele mai dure se referă la stabilirea măsurilor și sancțiunilor privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, organismele de inspecţie şi certificare din sistemul agriculturii ecologice. Amenzile sunt cuprinse între 25.000 lei şi 40.000 lei. Sancţiuni care se pot aplica, concomitent, controlului şi celui controlat!

Ultimele reglementări se referă la înregistrarea şi certificarea operatorilor din domeniul agriculturii ecologică. Adică cei care iau în evidenţă pe fermierii care cultivă ori cresc animale şi albine sub „dieta” ecologică. Au fost „băgate în seamă”  şi asociații profesionale, legal constituite, cu reprezentativitate națională, care  întocmesc împreună cu operatorii, fişele de înregistrare prevăzute în lege, verifică conformitatea datelor și transmit fişele de înregistrare, în original, la Direcţia pentru Agricultură Neamţ în vederea înregistrării şi avizării. Până acum nu aveau acest drept. Din păcate, această  reglementare a venit cam târziu! Cu siguranţă ea nu va putea fi aplicată din aceast an. Nu pentru că, n momentul de faţă, este în plină desfăşurare acţiunea de de înregistrarare şi certificare a operatorilor care practică agricultura ecologică.

 

*Înregistrarea „ecologiştilot”, până pe 15 mai!

 

Cu Niculina Sorlescu, inginerul de la Direcţia pentru Agriultură Neamţ care se ocupă cu înregistarea agricultorilor ecologişti, am discutat despre cum decurge această activitate, dăcă a crescut ori nu numărilor fermierilor care au trecut la „ecologişti”. Înregistrarea  celor care se ocupă de agricultura ecologică se face anual, la Drecţia pentru Agricultură Neamţ. Termenul limită expiră pe 15 mai! Nu şi pentru fac pentru prima dată înregistrarea, adică abia din acest an au trecut pe agricultură ecologică. Ei pot face înscrierea până pe 31 decembrie. În acest an, că din 2015 trec şi ei la înregistrarea anuală, dacă rămân în sistemul agriculturii ecologice.

La Direcţia agricolă se face doar înregistrarea agricultorilor ecologişti, că de partea de verificare şi certificare se ocupă organisme anume înfiinţate. La nivelul judeţului  acţionează 21 de organisme de certificare, în cea mai mare parte sunt firme străine cu reprezentanţe şi la Neamţ. Pe viitor, o mână de ajutor le poate da şi organizaţiile profesionale, legal constituite, cu reprezentativitate naţională.

Organismele de inspectie şi certificare  efectuează verificarea și certificarea operatorilor înscriși în sistemul de agricultură ecologică. Operatorii care se înregistrează în sistemul de agricultură ecologică  prezintă odată cu fișa de înregistrare și o adeverință, prin care se recunoaște statutul de producător în sectorul vegetal sau zootehnic, eliberată de către o asociație profesională, legal constituită, cu reprezentativitate națională. Adeverința se eliberează gratuit, indiferent dacă solicitantul este membru sau nu al asociației respective.

 

*Culturile ecologice prin rădăcini şi în Neamţ

 

Ce mai mulţi dintre fermierii nemţeni  trecuţi la “ecologişti” sunt producători agricoli şi mai puţini procesatori. Raportul este de 35 din totalul de 41. În rest sunt producători şi, în acelaşi timp, şi procesatorii propriilor produse agricole, ori sunt  numai procesatori. În momentul de faţă, la nivelul judeţului Neamţ, 2130 hectare sunt destinate agriculturii ecologice, aflată în anii I şi II de conversie de la agricultura tradiţională la cea ecologică, dar şi care au depăşit acest stadiu. Este vorba de 1850 ha teren arabil şi 280 ha păşuni şi fâneţe. Culturile agricole ecologice sunt şi ele din cele mai diverse, începând cu grâu, porumb, soia, orz, orzoaică, rapiţă, floarea soarelui, cartofi, pomi fructiferi, plante medicinale, flora spontană. Mai aparte pare a fi profilul SC “Cătinofort” Dobreni, o fermă profilată pe cătină ecologică

Tina CONDREA