Agricultură de iarnă

Tina-rasaduri*Secret de horticultor: răsad cu pleavă… de floarea-soarelui

In timp ce pe câmp încă mai sunt urme de zăpadă, în spaţiile protejate lucrările agricole sunt în toi. Este  vremea în care se munceşte din greu în sere şi solarii, la răsadurile care vor  sta la baza viitoare recolte de legume obţinute în grădini ori direct în câmp. În momentul de faţă, în judeţ avem 1,6 ha de sere şi 7,3 ha solarii.

Se lucrează acum în solarii, pentru a planta răsadurile. Mai exact, la pregătirea substratului din paie, pleavă de floarea-soarelui, mraniță și îngrășământ natural – gunoi de grajd. Ca un secret pentru răsaduri,  un legumicultor sadea ne-a mărturisit la pregătirea substratului foloseşte, de câţiva ani, pleavă de floarea-soarelui, pe care o cumpără de la o fabrică de ulei. Este foarte bun pentru răsadurile de tomate. Şi nu numai.

Pentru a avea rezultatele bune  la înfiinţarea  răsadniţelor, trebuie respectate anumite condiţii. Cultivarea plantelor legumicole în răsadniţe, sunt,  în foarte mare măsură, dependente de temperatura realizată şi de menţinerea acesteia pe toată durata de folosire. În activitatea gospodărească, cele mai potrivite răsadniţe sunt cele încălzite cu resturi organice obţinute în urma creşterii animalelor, cunoscute sub denumirea de răsadniţe încălzite cu biocombustibil sau cu gunoi de grajd.

Semănarea se face direct în solar, urmând ca după creșterea plantelor, să aibă loc repicarea și, în cele din urmă, plantarea în grădină ori în câmp. Se poate câştiga bine şi vânzarea răsadurilor, fir cu fir.

Tina CONDREA