Agricultori bătuți de soartă

Tina-Agricultori bătuți de soartă*Pentru pagubele de acum, despăgubirile vor veni abia la anul…

*Procesele-verbale de constatare sunt absolut necesare

Seceta continuă să facă ravagii și în agricultura din județul Neamț. La rându-le, comisiile locale se deplasează în teren pentru a constata pagubele produse, acolo unde au fost solicitate de agricultorii bătuți de soartă.

Sunt absolut necesare aceste verificări, ale căror date sunt consemnate în procesele-verbale de constatare. Acte de conținutul cărora depind 3 tipuri de plăți pe care le pot primi fermierii cu recoltele dijmuite de secetă.

În primul rând, subvenția pe suprafață pentru terenurile devastate de secetă este condiționată de depunerea la APIA Neamț a proceselor-verbale de constatare a pagubelor generate de secetă. Ajutorul de minimis acordat pentru pierderile suferite de fermieri ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile pentru culturile agricole este și el condiționat tot de procesele-verbale de constatare a pagubelor. Pentru culturile distruse de secetă în procent de peste 30 la sută, Fiscul poate acorda reducerea normei de venit ce stă la baza calcului impozitului agricol. Dar și aici, documentul de bază este tot procesul-verbal de constatare a pagubelor produse de secetă.

*În acest an, plăți parțiale

Sunt trei plăți și trei instituții implicate în ajutorarea agricultorilor bătuți de soartă. Până la ele, agricultorul trebuie să se ajute singur. Adică să-și facă știute necazurile cu care se confruntă, solicitând sprijinul comisiilor locale de constatare a pagubelor generate de secetă, ca ele să verifice în teren nivelul pierderilor suferite. Doar aceste comisii emit actul care stă la baza despăgubirilor și a ajutoarelor financiare pe care le poate primi un agricultor afectat de secetă.

Luna viitoare urmează să definitiveze situația pierderilor înregistrate în agricultură din cauza secetei. Adică, săptămâna viitoare. Atât le-a mai rămas fermierilor pentru a „oficializa“ pagubele pe care le-au creat seceta. La ultima centralizare, în județul Neamț peste 70.000 ha de culturi agricole sunt afectate de secetă, cel mai mult au suferit porumbul, floarea soarelui și soia.

Deocamdată, nu s-a stabilit la cât se va ridica nivelul despăgubirilor, care va trebui aprobat de Comisia Europeană, chiar dacă banii vor fi alocați din bugetul național. Exista o singură posibilitate și anume: compensarea pierderilor de venit pe care le-au înregistrat fermierii în acest an comparativ cu media ultimilor trei ani. Context în care se va încerca plata unei părți din despăgubiri în acest an.

Tina CONDREA