Agricultori bătuți de soartă: fără despăgubiri pentru secetă

tina-seceta-1*În Neamț sunt calamitate 50.420 hectare

Fermierii care și-au văzut culturile agricole pârjolite de secetă ar putea rămâne despăgubiri. Au pierdut atunci o bună parte din recoltă, iar acum rămân și cu buzunarele goală. Adică fără compensații financiare pentru culturile calamitate, pentru că, la nivel național, ajutorul de minimis este epuizat. În consecință, fermierii nu mai pot beneficia de această schemă de ajutor.

Ministrul agriculturii susține că nu va fi o problemă în a se obține acordul Comisiei Europene pentru despăgubiri pe secetă. Marea problemă este la noi în țară și ține de o procedură fiscală. Sunt două scheme pe care se pot da ajutoare. Ajutor de minimis de 15.000 de euro/fermier în trei ani, care, de fapt, s-a folosit pentru că noi suntem la sfârșitul perioadei 2014-2015-2016. Deja s-au dat banii, fondul a fost aproape integral utilizat la cei mai mulți fermieri. Practic, s-au terminat banii pentru ajutorul de minimis pentru secetă.

Și atunci ar rămâne cea a doua soluție, schema pe IMM-uri, în sumă de 200.000 de euro. Pentru asta trebuie cerut acordul Comisiei Europene. Numai că, pe această schemă, fermierii trebuie să dovedească pierderile cauzate de secetă. Din păcate, cei mai mulți dintre fermieri nu au o evidență contabilă a producției agricole realizate în anii anteriori pentru a se putea face o comparație și astfel să se stabilească pierderea înregistrată. Așa că, cu sau fără acordul Comisiei Europene, bani pentru despăgubiri tot nu se pot da.

În agricultura nemțeană, 50.420 hectare au fost afectate de secetă în procent de peste 30 la sută din producție. Cele mai mari suprafețe calamitate sunt la porumb – 19.250 hectare, floarea soarelui – 9.275 ha, soia – 5.063 ha, sfeclă de zahăr – 2.250 ha, cartofi – 192 ha, plante de nutreț – 3.174 ha, pășune – 9652 ha, fânețe – 726 ha, diferența regăsindu-se la legume în câmp, plantații de vii și livezi. Date care, la timp, au fost transmise de Prefectura Neamț Guvernului Românei. Acum, din teritoriu s-a cerut doar numărul de procese verbale de constatare a pagubelor produse de secetă, la nivel local. Număr de persoane și nimic mai mult. Adică 982 de procese verbale de constatare întocmite în cazul persoanelor fizice și de 393 procese verbale pentru persoanele juridice din Neamț.

La nivel național, 1,16 milioane de hectare de terenuri agricole au fost distruse de secetă, iar principalele culturi afectate au fost porumbul și floarea soarelui.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU