An agricol atipic: ploile de vară au căzut acum

tina-an-agricol-atipic*Ele au întârziat recoltatul, dar și semănatul *Producțiile sunt mult diminuate de secetă

Precipitațiile parcă interminabile din ultima vreme au dat mult peste cap planurile fermierilor nemțeni, care au fost chiar nevoiți să întrerupă campania de însămânțări. Ca să nu mai spunem că, din cauza ploilor, nu au putut nici măcar să-și recolteze culturile de porumb, soia și sfeclă de zahăr. Vestea bună e că, după ploile căzute, aprovizionarea cu apa în sol prezintă valori satisfăcătoare, apropiate de optim pe majoritatea zonelor de cultură.

„Este un an agricol atipic! Ploile care ar fi trebuit să cadă în luni iulie-august, au venit abia acum. Ele au întârziat foarte mult lucrările de recoltare. Bunăoară, la porumb, din totalul de peste 53.000 hectare, s-au recoltat doar vreo 22.000 hectare. La sfecla de zahăr, din cele peste 3.000 hectare cultivare, recoltarea s-a făcut pe doar 850 hectare. La soia mai sunt de recoltat vreo 2.000 de hectare. La floarea soarelui recoltatul s-a terminat, producția fiind diminuată de seceta din vară. Cum de altfel s-a întâmplat și la celelalte culturi care se strâng acum de pe câmp. La floare s-a obținut o producție medie de 1.760 kg/ha. La porumb, din cât s-a recoltat până acum, a ieșit o producție medie de 3.130 kg/ha, față de 3.400 anul trecut ori de 4.000 kg/ha cât s-a realizat în anul 2014. Nu vorbesc de fermele mari, unde se aplică tehnologia modernă, se folosesc hibrizi performanți, fertilizează și aplică tratamentele la timp. Aici producțiile sunt cu mult mai mari, la toate culturile agricole. Dar cel mai important este profitul obținut, nu neapărat producția mare la hectar. Contează cu cât vinzi recolta, cât de mari au fost cheltuielile făcute pentru realizarea ei. Dacă fermierul obține profit, poate să se dezvolte, are de unde să investească în agricultură“, a declarat Maricel Tălmăcel, directorul Direcției pentru Agricultură Neamț.

*Semănatul, mult întârziat

Pentru această toamnă, fermierii nemțeni vor ca aproape 23.000 hectare să le cultive cu grâu și secară. Vremea rea i-a ținut în loc, abia se au semănat aproape 9.000 hectare. La rapiță, au trebuit să oprească semănatul din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, ieșindu-se din epoca optimă. Aici nu vorbim de ploile căzute în ultima vreme, ci de la seceta instalată înaintea venirii precipitațiilor. Practic, nu s-a putut pregăti patul germinativ pentru a pune rapița sub brazdă în condiții optime. S-a mizat pe 7.540 hectare, dar abia de s-au putut semăna 6.465 hectare. „Vom vedea cât va mai rămâne în primăvară! Depinde și cum va reacționa după ultimele ploi. Acum, răsărirea rapiței este neuniformă, chiar și pe aceeași solă. Sunt plante abia răsărite, unele au mai multe frunze, alte mai puține“, a opinat directorul Marciel Tălmăcel.

*Sezonul agricol extrem de aglomerat

Adevărul e că luna octombrie reprezintă sezonul agricol extrem de aglomerat în ceea ce privește lucrările campaniei de toamnă. Agricultorii trebuie să culeagă și să ducă la adăpost rodul muncii lor și să pună bazele producției agricole viitoare.

Fermierii insistă acum pe eliberarea terenurilor de resturile vegetale și pe efectuarea arăturilor adânci de toamnă, dar și pe urgentarea și finalizarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ și a semănatului grâului de toamnă.
Tot acum sunt în plină desfășurare de recoltarea culturilor de soia și de porumb. Firesc, s-a început mai întâi cu soiurile și hibrizii cei mai timpurii care au atins stadiul de maturitate, producția fiind adunată și depozitată în condiții optime de păstrare.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU