Agenția Centrală Unică

Tina-Agenție unicăfoto”Barometru” pieței tranzacțiilor funciare

Ministrul Agriculturii intenționează să înființeze Agentia Națională Unică, instituție care va avea drept scop protejarea fondului funciar împotriva distrugerii ireversibile a terenurilor agricole. Agenția ar trebui să fie responsabilă și cu reglementarea pieței tranzacțiilor funciare, dar și cu sistematizarea teritoriului agricol. Numai că, până  la sistematizare, agenția se va confruta cu o mare problemă: lipsa cadastrului agricol. Normal ar fi să se înceapă, în elaborarea cadastrului, cu zonele din extravilanul localitaților.  Așa ar fi mai simplu, mai de folos proprietarilor de terenuri agricole.

Până atunci, lipsa cadastrului  dă acum bătăi de cap celor care solicită subvenții agricole. Practic, la nivel național, doar 20%  din cei care depun cereri de plată la APIA au cadastrul realizat sau au contracte de arendă valabile. Pentru a primi subvenții, fermierii trebuie să demonstreze ca ei sunt cei care plătesc impozit pe acel teren, dar și că tot ei sunt beneficiarii culturilor de pe acele suprafețe.

În județul Neamț, cadastrarea terenurilor agricole este de peste 20 la sută.

*Cadastrare cu dublă finanțare

Din această lună, a demarat o amplă acțiune de cadastrare a tuturor terenurilor, fondurile necesare pentru aceasta operațiune fiind estimate la  30 de euro pe hectar. În realizarea cadastrului general s-a plecat cu două programe, unul finanțat din fonduri europene  până în  2020 , iar celălalt din fondurile bugetului de stat, care se va derula până în  2023.

Problema cadastrului agricol trebuie urgentată, pentru că subvențiile pe suprafață urmează să se acorde numai pentru suprafețe clar delimitate în teren, în baza coordonatelor cadastrale. Apoi, cadastru este absolut necesar în tranzacțiile funciare. În plus, cadastrarea ar facilita şi comasarea terenurilor agricole. Pentru comasarea terenurilor agricole s-a venit cu mai multe variante, dar tot cadastrul este cel care ţine treaba  în loc.

Tina CONDREA