Afaceri neagricole la țară: Record în accesarea fondurilor europene

*Plafon alocat de 18,3 milioane euro, solicitări pentru 150 milioane euro *Acum, nemțeni au depus 29 de proiecte pentru prestări servicii rurale *Din anii din urmă, în derulare alte 69 proiecte nemțene

Pe 3 mai 2017, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a lansat o nouă sesiune de primire a proiectelor europene care vizează mai multe domenii de activitate, de real interes pentru întreprinzătorii din mediul rural. Atunci, s-a dat „undă verde“ banilor europeni pentru investiții în ferme vegetale, zootehnice și pomicole, defalcați pe zona montană și non-montană. Tinerii fermieri vor fi sprijiniți financiar pentru preluarea conducerilor exploatațiilor agricole, cu menirea clară de a-i determina să se stabilească în sate. La finanțare a intrat și modernizare fermelor mici, precum și înființarea grupurilor de producători agricoli și pomicol.
Teoretic, proiectele se depun până pe 31 iulie 2017. Practic, sesiunea se închide la 5 zile după ce s-au terminat bani pentru fiecare finanțare europeană în parte. Chiar și dacă banii se termină imediat.

* S-a cerut de 8 ori mai mult decât s-a alocat

Tot în sesiunea de proiecte de atunci, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a alocat multe fonduri europene și pentru susținerea activităților neagricole în spațiul rural. Deși au fost bani foarte mulți, ei tot n-au ajuns pentru toți solicitanții de fonduri europene! Atunci, plafonul total alocat submăsurii „Sprijin pentru înființarea de activități neagricole în zone rurale“ era de 18,3 milioane euro. Solicitările totale au fost de peste 150 milioane euro, depunându-se aproape 3.000 de proiecte la nivel național. Proiecte prin care s-a cerut de 8 ori mai mult decât s-a alocat. Mai exact, banii europeni s-au epuizat imediat. Dar sesiunea de proiecte s-a închis abia după 5 zile, cum spune legea. Adică ieri dimineață, la ora 9.00.
Din județul Neamț au fost depuse acum 29 de proiecte, în marea lor majoritate solicitările de fonduri europene fiind pentru înființarea de unități prestatoare de servicii în mediul rural.
Anul trecut, întreprinzătorii nemțeni au depus un număr record de proiecte, în total au fost 53, fapt ce i-a situat pe locul II în Moldova. Tot pe această finanțare europeană, în anul 2015 întreprinzătorii nemțeni au depus 16 proiecte. În total, acum sunt la implementare 69 de proiecte europene destinate activităților neagricole. La care se vor adăuga și cele 29 proiecte depuse în această lună.

*Activități de producție și servicii

Sunt finanțate activități de producție precum fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton; fabricarea produselor chimice, farmaceutice; activități de prelucrare a produselor lemnoase, inclusiv producția de combustibil din biomasă; industrie metalurgică, fabricare construcții metalice, mașini, utilaje și echipamente; fabricare produse electrice, electronice în vederea comercializării. Sunt vizate și activitățile de artizanat, olărit, brodat, prelucrarea manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii. Bani europenei se dau pentru servicii agroturistice de cazare și de agrement dependente și servicii de alimentație publică. La finanțare intră și servicii medicale, sanitar-veterinare; reparații mașini, unelte, obiecte casnice; consultanță, contabilitate, juridice, audit; servicii în tehnologia informației și servicii informatice; alte servicii destinate populației din spațiul rural.

Tina CONDREAZĂPODEANU