Afaceri la țară, pe bani europeni 

Tina-Afaceri la țară*Proiecte de 200.000 euro

*Sprijinul nerambursabil , 90 %

În trecuta alocare financiară, întreprinzătorii nemțeni au semnat contracte de finanțare pentru suma totală nerambursabilă de aproape 16 milioane euro, investițiile pe bani europeni fiind realizate în marea lor majoritate.

Acum, se așteaptă următorul val de fondurilor europene destinate activităților non agricole din spațiul rural.  Valoarea maximă alocată pentru un proiect este de 200.000 euro, fonduri europene nerambursabile destinate creării de noi microintreprinderi și intreprinderi mici ori dezvoltarea celor existente.

Finanțarea europeană vizează stimularea mediului de afaceri, contribuind la creșterea numărului de activități non agricole desfășurate în zonele rurale, dezvoltarea celor existente, crearea de locuri de muncă, creșterea veniturilor populației rurale și diminuarea disparităților dintre rural și urban.

*La cine merg banii europeni

Beneficiarii investițiilor destinate creării și dezvoltării  activităților neagricole sunt

micro-întreprinderile și întreprinderile mici existente din spațiul rural, dar și cele nou înființate. Banii europeni merg și spre fermele care își diversifică activitatea de bază prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente, încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici.

Condițiile de finanațare europeană sunt mai clar definite, având în vedere mai multe aspecte, inclusiv de natură socială. Este pentru prima dată când sunt impuse condiții care să protejeze  salariații respectivei entități economice.

Activitatea micro‐întreprinderilor și întreprinderilor mici se va  desfășura în spațiul rural și cel puțin 80% din noii angajați trebuie să aibă domiciliul stabil la sate.

Locurile de muncă pentru noii angajați să fie prevăzute cu normă întreagă, iar

solicitantul să demonstreze viabilitatea economică a investiției, să dispună de partea de cofinanțare.

Valoarea sprijinului nerambursabil va fi de 90% din costul total al proiectului și nu va depăși 200.000 de euro/ beneficiar pe 3 ani fiscali.

*Pentru ce se dau banii europeni

Paleta investițiilor realizate cu fondurile europene alocate pe această submăsură e mult diversificată. Banii europeni se dau pentru: construcţia, extinderea ori modernizarea și dotarea clădirilor; achiziţionarea, inclusiv în leasing, de noi utilaje, instalaţii și echipamente, costuri de instalare; achiziționarea sau dezvoltarea de software și achiziționarea de brevete, licențe, drepturi de autor, mărci; investiții pentru producerea și comercializarea produselor non‐agricole proprii; fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie și carton,  a produselor chimice, farmaceutice; activități de prelucrare a produselor lemnoase; industrie metalurgică, fabricare construcții metalice, mașini, utilaje și echipamente; fabricare produse electrice, electronice; producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile pentru desfășurarea propriei activități; investiții pentru activități meșteșugărești: activități de artizanat și alte activități tradiționale non‐agricole.  Sunt finanțate și investiții pentru prestări servicii medicale, sociale, sanitar‐veterinare,reparații mașini, unelte, obiecte casnice, servicii de consultanță, contabilitate, juridice, audit. Sunt avute în vedere  servicii în tehnologia informației și servicii informatice, servicii tehnice și administrative.

Tina CONDREA