Activități de sezon: semănatul legumelor de toamnă

tina-legume-de-toamnaMai multe legume se pun în pâmânt încă din toamnă, pentru a ne bucura de rodul lor devreme, în primăvară. Cultivarea lor nu necesită o tehnică specială și nici nu este necesară protejarea lor împotriva frigului sau a zăpezii.

Între legumele care pot fi plantate toamna, am realizat o selecție de 10 plante care ar trebui să-și găsească locul în grădină,  chiar de acum.

*Ceapa verde: lunile octombrie și noiembrie reprezintă cea mai bună perioadă pentru înființarea acestei culturi. Dacă solul din grădină este argilos, recolta va fi una foarte bună. Dacă nu, ar fi bine să aduci o cantitate suficientă de argilă și să o mixezi cu solul existent. Arpagicul are nevoie de umiditate pentru a încolți, iar argila este cel mai bun substrat în acest sens.

*Prazul este o legumă care se dezvoltă foarte bine la temperaturi scăzute, deci se poate planta din toamnă. Prazul are nevoie de multă lumină și apă suficientă pentru o dezvoltare optimă. În plus, dacă îți dorești ca prazul să fie suficient de lung, este recomandat să îl plantezi mai adânc în sol.

*Broccoli este o specie din familia cruciferelor, fiind înrudită cu conopida. Planta broccoli este rezistentă la paraziți, bogată în vitamine și minerale și poate crește la fel de bine, fie că este plantată toamna sau primăvara. Pentru recolte excepționale, odată cu venirea frigului este indicat să acoperi planta, pentru a o proteja de temperaturile scăzute.

*Sparanghelul este o legumă delicată și rafinată, care se cultivă în perioada octombrie-noiembrie, într-un sol care se drenează foarte ușor, întrucât această legumă nu tolerează un nivel ridicat de umezeală. În primăvară, te vei putea bucura de primele fire de sparanghel.

*Salata verde necesită temperaturi scăzute pentru a germina, așa că poate fi cultivată chiar și toamna. Un sfat pe care îl dau grădinarii cu experiență: salata recoltată în toamnă se ține la frigider pentru pentru a preveni apariția gustului amărui.

*Morcovii se pot cultiva la începutului sezonului rece, în zonele cu ierni blânde, perioada octombrie-noiembrie fiind cea mai bună. Semințele se introduc în sol la aproximativ doi centimetri, astfel încât să încolțească mai ușor.

*Mazărea poate fi cultivată fără probleme la începutul toamnei,  dar numai sub clopote de sticlă sau plastic. Înainte de cultivare, solul trebuie să fie nivelat și fertilizat cu îngrășăminte pe bază de fosfor și potasiu, așa cum este sare potasică. Mazărea nu suportă gunoiul de grajd atunci când este semănată. Pe măsură ce planta se dezvoltă, se pot adăuga îngrășăminte naturale, dar numai în cantități mici, care pot crește treptat pe măsură ce planta avansează în vegetație.

*Ridichiile  se cultivă  toamna,  primăvara sau vara, în funcție de sortimentele alese. Au nevoie de un pământ ușor, bogat în potasiu și sărac în azot. Pentru fertilizare, se adăuga cenușa rezultată din arderea lemnului, în cantități reduse.

*Spanacul poate supraviețui înghețului și iernilor. Spanacul este una dintre cele mai nutritive și valoroase verdețuri, fiind o sursă primară de fier, vitamina A și C. Fie ca este folosit în salată sau gătită, spanacul poate fi recoltat de la începutul toamnei și până târziu în sezon.

*Țelina  este o plantă sensibilă la temperaturile ridicate dar tolerantă la temperaturi scăzute. Pe timp de toamnă, umiditatea ridicată stimulează dezvoltarea rapidă a țelinei, ceea ce înseamnă că în câteva luni se pot obține variante mai mici, potrivite pentru consum.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU