Activități de sezon: producerea răsadurilor

*Cel mai bune tipuri de pământ pentru răsadnițe *Epoci optime de semănat legume

Alegerea tipului de pământ pentru producerea de răsaduri este o operațiune destul de dificilă, având în vedere varietatea de amestecuri de substraturi pentru răsaduri comercializate pe piață. Dacă nu vreți să cheltuiți foarte mulți bani pe amestecurile nutritive, pe care le puteți găsi la majoritatea magazinelor de specialitate, trebuie să știți că aveți posibilitatea să vă produceți propriul substrat pentru răsaduri din ingrediente naturale.

Producerea răsadurilor necesită folosirea amestecurilor de pământuri nutritive pentru semănături și repicat. Substraturile alese trebuie să se caracterizeze printr-o structură bună, care să asigure o porozitate și o aerare optimă și să conțină cantități suficiente de substanțe nutritive într-o formă ușor asimilabilă de plante. Aceste amestecuri nu trebuie să formeze la suprafață o scoarță, care este foarte dăunătoare mai ales plantelor de castraveți, ridichi de lună și andive.

*Tipuri de pământ pentru răsadnițe

Pământul de țelină se obține prin descompunerea țelinei înierbate. El se procură din terenurile cu graminee și leguminoase. Pământul de grădină se obține din terenurile cultivate cu legume. Acest pământ trebuie în prealabil bine dezinfectat, dat prin ciur și curățat de diferite materiale străine: pietre, resturi de rădăcini.

Este recomandat ca pământul de răsadniță să se strângă vara după terminarea sezonului, obținându-se un material nutritiv foarte valoros. După o dezinfecție puternică, pământul de răsadniță se așază în platformă timp de 6 luni pentru a se aerisi, în care perioadă se amestecă cu îngrășăminte minerale sub formă de soluție.

Pământul de turbă se pregătește în orice perioadă a anului și poate fi gata după 6-12 luni. Se prepară din turba bine descompusă. Pentru a reduce aciditatea se adaugă o cantitate de 3 kilograme var pentru un metru cub de turbă proaspătă. Pe perioada păstrării se recomandă lopătarea lui de 1-2 ori.

Pentru prinderea plantelor și grăbirea fructificării, producerea răsadului în ghivece din pământ ars este înlocuită cu o metodă mai economică, aceea a semănatului și a repicatului în diferite suporturi, cuburi și ghivece nutritive, confecționate din turbă, plastic, hârtie sau carton.

* Substratul nutritiv conține turbă, pământ și mraniță

Patul nutritiv este compus dintr-o parte pământ de țelină, două părți mraniță cernută și nisip, sau din turbă 60%, pământ 20% și mraniță 20%, care se așază deasupra patului cald de bălegar din răsadniță. Pământurile nutritive pentru semănat și repicat trebuie în mod obligatoriu dezinfectate contra bolilor criptogamice înainte de a fi depozitate în locuri speciale. Tratarea pământului se face pe cale termică sau chimică.

Temperatura optimă pe care trebuie să o atingă pământul din răsadniță sau seră pentru germinarea și răsărirea semințelor de legume este cuprinsă între 23°C și 27°C. Pe măsură ce temperatura pământului scade, se reduce energia de încolțire și răsărire, mai ales în cazul semințelor uscate, neumectate, favorizându-se și atacul unor microorganisme patogene.

Semănatul tomatelor timpurii are loc în prima decadă a lunii februarie, iar a verzei și a conopidei timpurii nu mai târziu de 15 ianuarie. În zonele mai reci și nordice, semănatul acestor culturii are loc cu 2-3 săptămâni mai târziu. Ardeiul și vinetele timpurii se însămânțează cu 10-15 zile după tomatele timpurii.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU