Activități de sezon: pregătirea trandafirilor pentru iarnă

tina-trandafir-iarna*Protejarea rozelor împotriva înghețului

 Acum, trandafirii din grădină au nevoie de îngrijiri speciale, pentru ca plantele să reziste înghețului din iarnă. După căderea frunzelor, specialiștii recomandă o tăiere de ușurare și de curățare a tufei. Se taie toate ramurile la o lungime de aproximativ 50-60 cm. Se evită astfel ruperea crengilor, altoiului și dislocarea tulpinii din cauza viscolului sau a zăpezii. Tot acum se îndepărtează și ramurile moarte, bolnave, deteriorate, cele slab dezvoltate și ramurile care cresc spre interiorul tufei.

Mușuroirea este foarte importantă pentru protejarea plantelor în iernile foarte geroase. Când se înregistrează temperaturi negative atât ziua cât și noaptea, acoperiți altoiul trandafirului cu un mușuroi de pământ pentru a-l proteja de ger pe timpul iernii. Folosiți un pământ bine mărunțit. Evitați bulgării de pământ, aceștia formează goluri de aer și nu asigură o protecție eficientă.

Pentru mușuroaie folosiți pământ adus din altă parte a grădinii, nu-l folosiți pe cel din jurul plantei, acesta protejează rădăcinile de ger. Dacă este pericol de îngheț puternic, acoperiți mușuroiul cu paie, crengi de copac, coceni de porumb, rumeguș. În nici un caz nu este recomandat să acoperiți rozele cu plastic. Plasticul nu permite aerisirea și trandafirii vor mucegăi. În plus, din cauza efectului de seră, zilele însorite din februarie vor stimula pornirea mugurilor în vegetație, care apoi vor degera.

*Trandafirii cățărători

Trandafirii urcători se mușuroiesc la fel ca tufele de trandafiri, iar pentru o protejare cât mai bună a crengilor, acestea ar trebui culcate la pământ. Înainte de căderea zăpezii e bine să fie strânse toate frunzele și uscăturile din jurul trandafirilor și din întreaga grădină pentru a împiedica răspândirea bolilor și a dăunătorilor care pot afecta tufa de trandafir.

Pentru o rezistență sporită pe timpul iernii, tratați trandafirii cu zeamă bordeleză sau alte fungicide pe bază de cupru. Zeama bordeleză previne bolile ca pătarea roșie, monilioza, bășicarea frunzelor, rapăn, mana, alternarioza, arsura frunzelor, sfâșierea frunzelor. Cuprul conținut de zeamă bordeleză contribuie la buna maturizare a crengilor trandafirilor și care ajută planta să treacă cu bine peste iarnă. Cuprul împiedică și infectarea rănilor plantei și ajută la cicatrizarea lor.

Opriți fertilizarea rozele cu opt săptămâni înainte de venirea primului îngheț.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU