Activități de sezon: plantarea nucilor

*Toamna, anotimpul ideal pentru o nouă livadă
Toamna este anotimpul ideal pentru înființarea plantațiilor pomicole. Mai nou, între preferințele pomicultorilor întâlnim tot mai des și livezile cu nuci. Mai ales că, pe numai o suprafață de 1-2 hectare, fermierul poate obține un venit anual de cel puțin 10.000 de euro, dupa circa 6 ani de la înființarea plantației.
Pe piață, cererea de miez de nucă este foarte mare comparativ cu oferta. În anul 2010, țara noastră ocupa primul loc în rândul producătorilor europeni de nucă. Livada de nuci este o afacere profitabilă și pentru fermierii nemțeni, avem în derulare un proiect cu foandurie europene în sistem ecologic, în comuna Săbăoani. Și nu-i singura inițiativă de acest gen.
Pentru a avea o rată de prindere cât mai mare, pomicultorii trebuie să respecte o serie de pași atunci când se decid să pună bazele unei livezi de nuci.
*Analiza de sol și pregătirea terenului
La înființarea plantației de nuc neapărat trebuie să pornim cu o analiză pedoclimatică a solului. Analiza oferă detalii despre consistența solului, care este conținutul de azot, fosfor, potasiu, humus, dar și granulatia terenului și nivelul de aciditate a terenului respectiv. În funcție de aceste aspecte putem alege și soiul de nuc pe care vrem să-l plantăm. Din punct de vedere climatic este important să cunoaștem temperaturile medii de vară și de iarna, nivelul precipitațiilor, ultimele brume și înghețuri de primavară. Nu vom pune niciodată un soi timpuriu în zone montane, unde temperaturile sunt mai scăzute.
Dacă livada de nuc se înființează pe suprafata mai mare de 2 hectare, pomicultorul are nevoie de un proiect tehnic în vederea înregistrării sale la APIA Neamț pentru subvenție.
Pentru a pregăti terenul în vederea plantarii, fermierul trebuie să realizeze o scarificare, o arătură adâncă, o discuire, ca apoi să facă gropile pentru plantareapuieților. Sistemul de plantarea se alege în funcție de soi. Sunt soiuri cu fructificare laterala, care se pretează pentru livezile intensive și superintensive.
*Atenție la materialul săditor!
Pomicultorul trebuie să acorde atenție modului în care păstrează materialul săditor achizitionat până la momentul plantării. Nucul este o specie pomicolă sensibilă la aer și lumină. Materialul săditor este adus în paleți de folie de plastic, cu rădăcina semi-umedă. Ei se pot păstra așa și o lună, dar, odată ajunși la destinație este bine să fie băgați într-o groapă comună, unde rădăcina să fie udată. Este foarte important ca rădăcina să nu stea la soare oori în vânt, pentru că se deshidratează.
Un lucru foarte important: rădăcina de nuc este sensibilă la contactul direct cu azotul! Nu mai merge cum știam din bătrani că rădăcina se mocirlește cu balegă de vacă, apă și pământ. Balega de bovine conține foarte mult azot, acesta stresând planta și oprind-o din creștere. Planatrea trebuie făcută doar cu pământul original, din groapă. Doar la suprafața solului se pun amendamentele necesare, chimice sau naturale. Prin ploaie sau irigare substanțele nutritive vor ajunge la rădăcină.
În primele luni trebuie acordată o atenție deosebită udării. Puțin și des, decât mult și rar. La 2-3 zile o galeată de apă. Dacă băltește apa, automat nu mai are nevoie. Daca cei cinci litri au fost absorbiti de sol, inseamna ca terenul a avut nevoie de apa. După 3 luni de la plantare, se vor uda mai rar, în funcție și de precipitații.
Tina CONDREA-ZĂPODEANU