Activități de sezon: floarea soarelui, la recoltare

Fermierii nemțeni au intrat din plin la recoltarea lanurilor de floarea soarelui.Care sunt primele „impresii” ne spune Maricel Tălmăcel, director executiv la Direcția Județeană pentru Agricultură Neamț: ”În zona noastră, cultura de floarea soarelui nu prea a fost afectată de secetă. Producțiile sunt bune, dar suntem abia la început de recoltat. Cu valorificarea semnțelor de floarea soarelui nuvor fi probleme. Nu de asta se plâng fermieri, ci de prețurile de vânzare…” În primăvară, la nivelul județului această cultură a fost semănată pe aproape 15.000 hectare, cu o creștere semnificativă față de anii trecuți. Cererea tot mai mare pentru uleiul de floarea soarelui i-a făcut și pe fermieri nemțeni să se orienteze din nou spre această cultură. Asta după o perioadă lungă de „prohibiție”, floarea soarelui a reintrat în planul de culturi al fermierilor nemțeni. Prin anii 80 apăruse o „infecţie” la floarea soarelui, ceea ce a dus la interzicerea acestei culturi. Așa că, imediat, floarea soareului a fost scoasă imediat din „planul de culturi” al agriculturii nemțene. Şi aşa a rămas ani de-a rândul… Floarea soarelui, a treia cultură în agricultura nemțenă Acum, floarea soarelui este cea de a treia cultură după cele de porumb și grâu. Asta pentru că floarea soarelui are un spectru larg de utilizări, putând fi folosită întreaga plantă, fiind și o bună cultură meliferă. Cererea ridicată pentru uleiul de floarea soarelui, tehnologia cultivării este integral fac din floarea soarelui o excelentă idee de afaceri. Mai ales că planta este foarte bine adaptată la zona noastră de cultură. România s-a situat în 2016 pe primul loc în Uniunea Europeană la suprafața cultivată cu floarea soarelui. În 2015 țara noastră s-a clasat tot pe primul loc în Uniunea Europeană la cultura de floarea soarelui atât la producție, cât și la suprafață, cu o recoltă totalizând 1,75 milioane de tone la un milion de hectare. La nivel mondial, cei mai mari producători de floarea soarelui sunt Ucraina, Rusia și China. România se află pe locul patru la nivel mondial, după aceste țări. Floarea soarelui, multiple utilizări Uleiul de floarea soarelui este folosit în mod special în alimentația oamenilor pentru că are o calitate superioară, o culoare, un gust și un miros plăcute. Este considerat unul dintre cele mai bune uleiuri vegetale, având un conținut ridicat de acizi grași nesaturați. Are un conținut scăzut de grăsimi saturate și colesterol și un conținut ridicat de vitamine E, B5, B3, B1, K, A și D. Și semințele de floarea soarelui pot fi consumate ca atare asigurând în jur de 550 de calorii la 100 de grame consumate. Ele se folosesc și în amestecuri de semințe și fulgi pentru micul dejun, dar și în produse de patiserie și panificație. Turtele și șroturile provenite în urma procesării plantelor sunt folosite în alimentația animalelor, la fel și cojile sau calatidiile. Floarea soarelui are și utilizări industriale, ea fiind o sursă primă pentru producerea săpunurilor, detergenților, vopselelor, cosmeticelor, articolelor de toaletă, preparatelor farmaceutice, dar și în fabricarea pesticidelor. Totodată, uleiul de floarea soarelui are proprietăți fizice similare cu cele ale carburantului diesel, așadar această plantă are și utilizări energetice. În cazul adulților, se recomandă ca fasolea neagră să se consume gătită cât mai simplu, preferabil preparată la aburi, pentru a-și păstra conținutul bogat în nutrienți și fenoli, aducând astfel maximum de beneficii pentru sănătate.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU