În acesta în an s-au achitat peste 15 milioane euro

Viorel Petrica Ilisei

Bani pentru proiectele europene

* Doar două zile pentru documetele de plată pe 2013

Au mai rămas doar două zile pentru depunerea documentelor pentru plata lucrărilor de investiţii făcute pe bani europeni, la Oficiul Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Neamţ. Mai exact, doar astăzi şi mâine!

Normal, respectivele dosare se primesc şi pe parcursul lunii decembrie, dar plăţile se vor face anul viitor. Motiv pentru care, de câteva luni, se dă o luptă contracronomzetru pentru utilizarea integrală a fondurilor europene alocate proiectelor pentru care sunt semnate contractele de finanţare. Şi nu-i vorba doar de executarea efectivă a lucrărilor de investiţii, dosarul de plată  include mai multe documente, avize şi autorizaţiile, pe care trebuie să le obţină firmele de construcţii. Aici e marea problemă, pentru că este foarte mult de umblat şi de aşteptat hârtiile respective. Fără ele nu se poate face plata, chiar dacă lucrările sunt deja executate.

 

În momentul de faţă, la finanţare sunt proiectele depuse de-a lungul timpului, în derulare fiind mai multe investiţii, atât în sectorul public, cât şi privat.

Investiţiilor de interes public le sunt alocate fondurile europene cele mai mari, în toate cazurile, ele fiind integral nerambursabile. Este vorba de investiţiile făcute  de primării. Până acum s-au realizat investiţii mari, de anvergură, cum sunt  alimentrările de apă şi canalizări, asfaltări de drumuri, construcţia de grădiniţe şi after school, renovări şi modernizări de cămine culturale, achiziţia de utilaje multifuncţionale. Alte investiţii de acest tip sunt încă în derulare. Apoi  fondurile europene mari sunt alocate  şi pentru modernizarea drumurilor ce duc la exloataţii agricole şi forestiere, pentru corectare torenţi montani.

 

*În derulare, investiţii pentru modenizarea infrastructurii rurale

 

Astfel de lucrări se mai fac acum în mai multe comune nemţene. Iată şi unde anume. La Dobreni, Crăcăoani, Vânători, Poiana Teiului, Tazlău şi Secuieni în stadii avasate sunt acum  investiţiile incluse în proiectele integrate în valoare de 2,5 milioan euro pentru fiecare proiect în parte. Tot acum se lucrează intens la proiectele prin care s-au alocat bani europeni pentru refacerea infrastructurii rutiere distrusă de inundaţiile din vara anului 2010.  Astfel de investiţii avem în comunele Pipirig, Ruginoasa, Oniceni, Tămăşeni, Cândeşti, Grumăzeşti, Răuceşti şi Drăgăneşti. În lucru sunt şi investiţiile privind modernizarea drumurilor agricole şi forestiere, precum şi pentru corectarea torenţilor montani, care se fac acum în  comunele Dămuc, Bicaz Chei, Poiana Teiului, Gherăieşti, Brusturi şi ADI Mărgineni-Zăneşti.

În privinţa gradului de absorţie a fondurilor europene  destinate agriculturii şi dezvoltării rurale  se stă foarte bine,  în comparaţie cu alte sectoare în care ar trebui să intre bani europeni. Mai exact, acum, la FEADR,  gradul de absorţie este de peste 60 la sută, la nivel naţional. Normal, judeţul Neamţ nu face excepţie, situându-se la acelaşi nivel. Concret, discutând pe cifre, în acest an, în Neamţ au intrat peste 15milioane euro.

Tina CONDREA