Acces mai facil la tratamente în străinătate

28/06/2018

Nemțenii trebuie să știe că au fost simplificate procedurile de acces și decontare a tratamentelor în străinătate, prin modificarea metodologiei care prevede trimiterea unor categorii de bolnavi în străinătate pentru tratament. Autoritățile au recunoscut că formalitățile erau extrem de greoaie și întârziau mult obținerea aprobării pentru pacienții care au nevoie urgentă de  servicii medicale.
Potrivit Ministerului Sănătății, una dinte prevederile noului Ordin nr. 81/2018 se referă la  accesul la tratament în străinătate pentru bolnavii care necesită efectuarea de transplant de organe, țesuturi sau celule de origine umană și care prezintă și patologii asociate ce nu permit efectuarea intervenției în centrele acreditate din România.
Noile reglementări prevăd și modalitățile de decontare a tratamentelor  în străinătate, precum și asigurarea medicației posttransplant pentru pacienții care au suportat o intervenție într-o clinică din străinătate.
“Pentru că tratamentele în străinătate presupun situații de urgență medicală, conform noului Ordin de ministru aprobat de Sorina Pintea, pentru copiii cu vârste 0 -1 an, dosarul necesar pentru accesul la tratament în străinătate se poate întocmi  imediat după diagnosticarea afecțiunii într-o unitate sanitară din cadrul unui centru universitar, fără a mai fi necesară parcurgerea tuturor etapelor prevăzute  pentru pacienții din alte categorii de vârstă”, a transmis MS.
De asemenea, Comisia Ministerului Sănătății poate aproba efectuarea tratamentului în străinătate în baza unei singure oferte  de tratament a unei clinici  din străinătate, aleasă de comisia teritorială. Astfel, timpul de întocmire și aprobare a dosarelor pentru accesul la tratament în străinătate va fi mai scurt.
În cazuri excepţionale, impuse de natura şi gravitatea bolii, precum şi pentru bolnavii minori, comisiile de specialitate teritoriale pot recomanda ca  pacienții cu vârsta cuprinsp între 0 și 18 ani să se deplaseze în străinătate cu însoţitor, iar costurile de deplasare și cazare  vor fi decontate de către direcția de sănătate publică.
Geanina NICORESCU