Acces deplin și facil la subvenții prin modificarea a două acte normative

A început campania de primire a cererilor unice de plată, care se va derula în perioada 1 martie – 15 mai 2017. Noi acte normative asigură acum accesul deplin și facil al fermierilor la subvenții. Ne referim la modificarea și completarea ordonanței pentru aprobarea schemelor de plăți și a legii privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură. Noua legiferare relaxează anumite condiții de eligibilitate pentru plățile directe în agricultură din fonduri europene și aduce clarificări în ceea ce privește anumite prevederi, condiții și documente care însoțesc cererea unică de plată. Totodată, se creează cadrul legal în vederea implementării rapide a prevederilor unor normative europene existente sau în curs de a fi adoptate.

*Claritate și informarea corectă a fermierilor

Cele mai importante modificări privind subvențiile sunt prezentate de Mihai Dorneanu, directorul APIA Neamț: „Prin modificările adoptate, crește gradul de claritate și se face o informare corectă a fermierilor privind cuantumul plăților directe. Foarte util este și faptul că s-a simplificat conținutul și numărul de formulare pe care agricultorul trebuie să le prezinte la APIA Neamț pentru dovedirea calității de fermier activ.

Pentru reducerea ratei de eroare în ceea ce privește localizarea parcelelor, declararea suprafețelor utilizate se face la momentul digitizării terenului în aplicația GIS pusă la dispoziție de APIA în cadrul blocului fizic, iar detalierea pe culturi, structură de culturi și parcele se realizează în cererea unică prin completarea declarației pe suprafață.

În cazul beneficiarilor de tipul formelor asociative de proprietate, vor fi considerați eligibili și cei care nu dețin titlu de proprietate, dar dețin alte acte cu forță juridică egală doveditoare ale dreptului de proprietate. Când beneficiarul plăților este formă asociativă de proprietate asupra terenurilor cu vegetație forestieră, pășunilor și fânețelor, obști de moșneni în devălmășie, obști răzeșești nedivizate, composesorate, obști de cumpărare, păduri grănicerești, păduri urbariale, cooperative, alte comunități și forme asociative cu diferite denumiri, se creează posibilitatea de a depune copia titlului de proprietate asupra terenurilor aparținând formei asociative sau a altor acte cu forță juridică egală doveditoare ale dreptului de proprietate“.

*Excluderi de la plată

Pentru accesarea schemelor de sprijin cuplat de către marea majoritate a fermierilor care cultivă legume în spații protejate, în cazul serelor și solariilor, suprafața minimă a parcelei a fost redusă de la 0,1 ha la 0,03 ha.

În cazul schemei pentru micii fermieri, se creează cadrul legal pentru a se oferi acestora posibilitatea să opteze pentru rămânerea în schemă, chiar dacă valoarea cuantumului depășește 1.250 euro. Beneficiarii care decid să se retragă din schema pentru micii fermieri trebuie să informeze autoritatea competentă cu privire la retragerea lor.

Se exclude de la plată doar schema sau schemele pentru care a fost constatată crearea de condiții artificiale, fără a afecta celelalte scheme de sprijin solicitate prin cerere unică de plată. Fermierii care dețin parcele agricole cu o suprafață de până la 0,1 ha nesolicitate la plată pot să nu le declare, cu condiția ca suprafața însumată a acestor parcele să nu depășească un hectar. Sunt actualizate definițiile transferului unei exploatații, culturilor permanente și zonelor cu strat vegetal.

Tina CONDREA-ZĂPODEANU